Verkiezingen 2021: zo gaat stemmen in Delft in coronatijd

De verkiezingen komen eraan en dat betekent maar één ding: stemmen. Maar dat gaat – zoals alles – net een beetje anders in coronatijd. Hoe, waar en wanneer je kan stemmen, leggen we je in dit artikel uit.

Om de coronamaatregelen te handhaven heb je dit jaar niet één dag maar drie dagen de mogelijkheid om te gaan stemmen, namelijk 15, 16 en 17 maart. Maar let wel op: niet alle Delftse stembureaus zijn geopend op 15 en 16 maart.

Bijzondere stemlocaties

De volgende stembureaus zijn wél geopend in Delft op 15 & 16 maart: het Stadskantoor van de Gemeente Delft, Buccaneer Delft, wijkcentrum Delft Noord, wijkcentrum De Parel, wijkcentrum De Hofstee, Stichting Stunt, Jongerencentrum The Culture én de TU Aula. De stembureaus zullen geopend zijn van 7.30 tot 21.00 uur.

Broedplaats moet ringslagen naar Delft lokken >

Deze stembureaus zijn ook allemaal geopend op 17 maart en nog vele anderen zoals de Nieuwe en Oude kerk, het Rietveld Theater en buurthuis Onder de Schie. Het volledige overzicht van stembureaus dat geopend is op 17 maart is hier te vinden. Net als op 15 & 16 maart zijn de stembureaus geopend van 7.30 tot 21.00 uur.

Ook zijn er nog drie ‘bijzondere stemlocaties’ ingericht. Dit zijn stembureaus in woonzorgcentra die alleen bestemd zijn voor de bewoners van deze centra. Het gaat om het woonzorgcentrum Delfshoeve, Stefanna en Die Buytenweye.

Briefstempakket

Voor stemmers ouder dan 70 jaar is er ook de mogelijkheid om te stemmen per post. Uiterlijk 3 maart krijgen deze stemmers een briefstempakket in de bus met daarin een briefstembiljet, een envelop met de tekst ‘briefstembiljet’, een retourenvelop en een uitleg. Deze briefstem kun je vervolgens op de post doen óf afgeven bij het Stadskantoor.

TU Delft breidt aantal studieplekken op campus uit en begint met practica >

Daarnaast kun je ook iemand anders machtigen om voor jou te stemmen. Deze persoon moet wel in dezelfde gemeente stemmen als dat jij doet. Je machtigt iemand door de informatie op de achterkant van je stempas in te vullen en te ondertekenen. Ook moet de gemachtigde persoon een kopie meekrijgen van je identiteitsbewijs.

Desinfecteren

Mocht je niet in je eigen gemeente zijn op de verkiezingsdagen maar wel zelf willen stemmen dan kun je je stempas om laten zetten tot een kiezerspas. Met een kiezerspas kun je in iedere gemeente stemmen. Dit kan tot uiterlijk 12 maart 17:00 uur via dit formulier.

Onverwachte opsteker van ruim 1,6 miljoen euro voor de Gemeente Delft >

Door de coronacrisis gelden er ook iets andere regels in de stembureaus. Er geldt namelijk een verplichte looproute om de 1,5 meter afstand te bewaren. Het dragen van een mondkapje is verplicht, er is desinfectiegel aanwezig om je handen te desinfecteren, er staan kuchschermen, de ruimtes worden regelmatig schoongemaakt én iedere kiezer krijgt een eigen rood potlood dat je mag houden.