Honderd nieuwe gouden klinkers in de Jozefstraat voor honderd ‘gouden Delftenaren’

De gouden klinkers in de Jozefstraat -het steegje naast de Maria van Jessekerk- staan symbool voor Delftenaren die door hun inzet een verbindende rol in de stad spelen. Deze zomer worden er honderd nieuwe klinkers aan straat toegevoegd.

Een van deze klinkers is voor Anke van der Breggen, teamleider bij jongerencentrum The Mall. Tien jaar geleden, in het derde jaar van haar opleiding Sociaal werk, begon Van Der Breggen aan haar stage bij The Mall in Delft.

Grenzen bewaken

Ze was zo enthousiast geworden over de organisatie dat ze na het behalen van haar diploma er als vrijwilliger aan de slag ging. Later zou ze er een betaalde baan aangeboden kregen en inmiddels is ze er teamleider.

Lees ook: Delftse reclame uit 1900 wordt kunst in Museum van Marken >

“The Mall past helemaal bij mij. Ik heb altijd in het preventieve jongerenwerk willen werken. Daarvoor heb ik in de hulpverlening ervaring opgedaan, maar daar moet je altijd een zekere afstand houden. Afstand werkt niet voor mij, ik wil dichtbij wil zijn. Jongeren kunnen me dan ook vrijwel altijd bereiken, ook buiten werktijd,” aldus Van der Breggen.

Sinds anderhalf jaar woont Van der Breggen ook dichtbij. Ze vertelt dat ze heel bewust naar het Poptahof is verhuisd: ‘’Dat bleek zeker tijdens de lockdown een groot voordeel: als ik de voordeur uitstap, bén ik er al. En ja, dat vraagt inderdaad dat ik mijn grenzen moet bewaken. Af en toe rust is ook weleens nodig.”

Buurttante

Van der Breggen wordt in kringen om haar heen ook wel ‘buurtmama’ genoemd. Maar zelf vindt ze dat een te zware titel. “Teveel verantwoordelijkheid. Jongeren zeggen vaak dat ze me zien als een grote zus of tante. De buurttante, dat spreekt me wel aan, haha.”

Het belangrijkste vindt Van der Breggen dat de jongeren met wie ze werkt weten hoe waardevol ze zijn. Ze wil dat ze zich geliefd voelen, zo vertelt Van de Breggen die naar eigen zeggen vanuit een Christelijke overtuiging werkt.

Heb je dit al gelezen? Zomer 2021: De Papaver organiseert zomeractiviteiten voor het hele gezin >

‘’Maar daar is iedereen natuurlijk vrij in. Het gaat mij erom dat ze zich geborgen weten. Daar doe ik mijn best voor. Bij meisjes gaat dat vaak via gesprekken, bij jongens is het meer door er gewoon te zijn,” aldus Van der Breggen.

Van der Breggen, heeft met haar tienjarige loopbaan bij The Mall dan ook hechte banden gevormd met de (toentertijd) jongeren: “Eén van de meiden ken ik al sinds haar twaalfde. Ik was bij haar eindmusical in groep 8, ik was bij haar diploma-uitreiking op de middelbare school en ik zat in de wachtkamer toen ze beviel van haar eerste kindje.’’

Bevalling

Van der Breggen vervolgt: ‘’Haar vriend zei toen dat hij zo blij was dat ik er ben: een stabiel persoon in het leven van hun baby. Dat raakte me enorm. Natuurlijk hoop ik dat alle kinderen en jongeren uitgroeien tot zelfstandige personen. Maar zolang ze me nodig hebben, blijf ik zo dichtbij als ik kan. Met sommigen zal ik vast altijd contact houden. Het voelt bijna als familie.”

Lees ook: Primeur voor Delft: groene gevel gaat de wereld over >

Door haar collega’s is Van der Breggen voorgedragen voor één van de nieuwe honderd gouden klinkers in de Jozefstraat. Achter iedere klinker in de straat zitten zogenoemde ‘gouden Delftenaren’ en hun verhalen.