Delftse reclame uit 1900 wordt kunst in Museum van Marken

Foto: Museum van Marken

Tegenwoordig kennen we reclame voor een groot deel als schreeuwende billboards of affiche posters die soms half afgescheurd hangen. Maar in 1900 was reclame bijna kunstzinnig te noemen. Daarom zullen enkele Delftse reclamepanelen als kunst komen te hangen in het Museum van Marken.

De Stichting Museum van Marken ontvangt maar liefst 37 panelen die samen het 10 bij 7 meter grote ‘Paviljoen van Delftsche Nijverheid’ vormen. Het paviljoen werd in opdracht van Delfts grootste sociaal ondernemer Jacques van Marken gemaakt.

Restauratiewerk
Met de reclamepanelen wilde hij zijn producten van de Delfia-fabriek in binnen en buitenland promoten. De panelen zijn bedekt met art nouveau-stijl geschilderde reclames. Op de panelen zijn verschillende producten van Delfia-fabriek te zien ‘Beender meel’, ‘Grondnoten meel’, ‘Spoeling’, ‘Sesame meel’, ‘Sesame koeken’ en ‘VeeKoek’.

Al gelezen? Zomer 2021: De Papaver organiseert zomeractiviteiten voor het hele gezin >

"In dit tentoonstellingspaviljoen werden de producten van de drie fabrieken van Van Marken geëxposeerd op Landbouwtentoonstellingen, voor het eerst op de tentoonstelling die op 21 augustus 1900 in Deventer werd geopend", zo vertelt projectleider Marcel van Dien aan de krant Delft op Zondag.

De panelen, die maar liefst 121 jaar oud zijn, lagen tientallen jaren veilig opgeborgen in een kas bij het huis van Aad en Toni van der Meer Sion, schrijft Delft op Zondag. Ondanks dat de panelen beschermd gebleven zijn van daglicht zijn ze toe aan flink wat restauratiewerk. "Een deel van de panelen verkeerd in slechte staat, maar we zijn uiteraard verheugd dat ze na 120 jaar nog te bewonderen zijn", aldus Van Dien.

Lees ook: Levende boeken te leen bij DOK, en je kunt er zelf ook een worden >

De museumstichting heeft al ruim 16.000 euro op gehaald om de kunstwerken te conserveren, maar er is nog meer geld nodig om de restauratie van de panelen te dekken. Daarom heeft de museumstichting de actie ‘Red de Van Marken panelen’ opgezet.

Aanschouwen
Uiteindelijk zal er in de Botanische tuin een tijdelijke expositie komen waarin het Paviljoen te bezichtigen zal zijn. Wanneer er een definitieve locatie gevonden is voor het toekomstige Museum van Marken dan zullen de panelen daar een grotere expositie worden ingericht.

De panelen waren voor het eerst te bezichtigen op de ‘Van Marken dag’ op zondag 1 augustus. In het Agnetapark werden de feestelijkheden gehouden. Er was onder andere muzeik, demonstraties van gymnastiekvereniging Sparta, optredens van Dansschool Wesseling, kraampjes en zelfs een minispoorlijn.

Heb je dit al gelezen: Museum Prinsenhof Delft mag verbouwen, gemeente investeert 18 miljoen >

Momenteel kun je de panelen aanschouwen in de Orangerie, zo meldt Delft op Zondag. Op vrijdagochtenden (vanaf 10:00 uur) zal er een vrijwilliger van de Stichting Museum van Marken aanwezig zijn om belangstellenden te woord te staan over het bijzondere project.