Corona maatregelen worden aangescherpt, drukte in de Delftse binnenstad

Hoewel we nog een paar uur verwijderd zijn van de officiële toespraak die minister-president Rutte gaat houden om 19.00 uur, meldt de NOS al een aantal van de maatregelen die (waarschijnlijk) aangekondigd zullen worden. Hier lees je wat de corona maatregelen voor Delft gaan betekenen.

 

Vanaf dinsdagnacht 15 december gaan er nieuwe landelijke maatregelen gelden. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een zwaar pakket, namelijk een landelijke lockdown. Delftenaren leken hierop onmiddellijk te reageren: verschillende bronnen meldden aan Omroep Delft dat het op maandagmiddag nog erg druk was in de binnenstad. Ook zijn er -net als bij de lockdown in maart- enorme rijen te zien bij de coffeeshops in Delft. De NOS meldt dat sommige winkels besloten om langer open blijven. Zo ook in Delft, bijvoorbeeld bij de Paagman die in plaats van 18.00 uur, openblijft tot 20.00 uur.

 

Doorstroomlocaties

De nieuwe regels komen er -naar wat er nu bekend is- als volgt uit te zien. Allereerst moeten alle niet-essentiële winkels hun deuren sluiten. Dit betekent dat alleen essentiële winkels als supermarkten, banken en apotheken nog wel open blijven. Daarnaast stopt ook een groot deel van de contactberoepen (denk bijvoorbeeld aan kappers of tatoeëerders). Medische beroepen als fysiotherapeuten en tandartsen mogen nog wel hun werk blijven doen.

 

Corona-vaccin? De meerderheid van de Nederlanders staan niet te springen blijkt uit onderzoek van de TU Delft >

 

Ook zogeheten doorstroomlocaties als musea, dierentuinen, theaters en pretparken sluiten hun deuren. Dat geldt ook voor sportscholen, zwembaden en sauna’s en wordt het maximale aantal bezoekers dat thuis ontvangen mag worden zowel binnen als buiten teruggebracht van drie naar twee. Tijdens de kerstdagen wordt er een uitzondering gemaakt dan mag er tijdelijk één bezoeker meer langskomen.

 

Scholen

Daarnaast veranderen er vanaf woensdag nog een aantal situaties. Vanaf 16 december gaan zowel basis- als middelbare scholen dicht. Zij moeten overstappen op zoveel mogelijk online onderwijs. Ook moet de kinderopvang dicht, behalve voor ouders met vitale beroepen. Het is nog onduidelijk wat de situatie zal zijn voor hoger onderwijs en universiteiten.

 

Onderzoek van de TU Delft toont 'lekkages' aan bij mondkapjes voor publiek >

 

De maatregelen zullen zoals het er nu naar uitziet ten minste tot 19 januari duren. In de week voor 19 januari wordt er opnieuw gekeken naar de maatregelen en het aantal besmettingen voor mogelijke versoepelingen, verscherping of verlenging.

 

Delft

Dit betekent onder andere dat de filmvoorstellingen en tentoonstellingen uit de cultuuragenda’s van Omroep Delft vanaf 12 uur vannacht niet meer bezocht kunnen worden. Ook wordt het dit jaar misschien toch zelf oliebollen bakken: de Delftse oliebollenkraam naast de Oude Jan gaat er niet vanuit dat hij zijn lekkernijen mag blijven verkopen. Overigens weten we dat laatste natuurlijk nog niet helemaal zeker, we proberen je dit zo snel mogelijk te laten weten als we meer weten. Verder kunnen de kappers in Delft geen klanten meer knippen en het Rietveld theater en theater de Veste net als Filmhuis Lumen en Pathé Delft geen gasten meer verwelkomen. 

 

TU Delft ontwikkelt software voor vaststellen besmettingsrisico corona >

 

Let op: het gaat hier om voorlopig gelekte maatregelen, vanavond na 19.00uur weten we de definitieve maatregelen en brengen we je verder op de hoogte.