Corona-vaccin? De meerderheid van de Nederlanders staan niet te springen blijkt uit onderzoek van de TU Delft

Positief nieuws: een effectief COVID-19 vaccin lijkt steeds dichterbij te komen. Maar de meerderheid van de Nederlanders wil zich niet meteen laten inenten wanneer zo’n vaccin beschikbaar wordt gesteld. De vaccinatietwijfelaars maken zich vooral zorgen over de risico’s van het vaccin, zo blijkt uit een onderzoek van onder andere de TU Delft.

Samen met de Universiteit van Maastricht, de Erasmus Universiteit, Roskilde University en het RIVM deed de TU Delft onderzoek naar de vaccinatiebereidheid onder de bevolking. “Ons onderzoek laat zien dat in het gunstigste geval, wanneer een vaccin zeer effectief is en weinig bijwerkingen heeft, 39% van de Nederlanders dit vaccin direct wil hebben’’ zegt TU Delft onderzoeker Niek Mouter. Terwijl 48% liever afwacht wat de ervaringen zijn van anderen en 13% die het vaccin zal weigeren.

Twijfelaars

''Daarnaast is de vaccinatiebereidheid flink lager als het vaccin voor ernstige bijwerkingen zorgt. Je krijgt dan al snel te maken met grote groepen ‘vaccinatietwijfelaars’ en ‘vaccinatieweigeraars’,’’ aldus TU-onderzoeker Niek Mouter.

Corona zorgt voor thuiswerkers, maar dat is niet voor iedereen: één derde heeft klachten >

De twijfelaars lijken zich voornamelijk zorgen te maken over de mogelijke risico’s van een vaccin. Deze zorgen komen voort uit angst voor risico’s op eventuele bijwerking doordat het COVID-19 vaccin in een zeer hoog tempo ontwikkeld is. Daarnaast twijfelen ze of het wel verstandig is om een vaccin in te nemen waarvan de langetermijneffecten nog niet bekend zijn.

Daarnaast twijfelen veel twijfelaars ook aan de effectiviteit van het vaccin als het gaat om virusmutaties. De twijfelaars maken zich ook zorgen of ze wel terecht kunnen in het ziekenhuis mochten er veel mensen tegelijkertijd last krijgen van bijwerkingen.

Chaos

Vacinatietwijfelaars zijn terug te vinden in alle groepen van de Nederlandse samenleving, maar de bereidheid om het vaccin direct in te nemen ligt hoger bij ouderen dan jongeren. Daarnaast zijn mannen sneller afgeschrikt door lichte bijwerkingen, zoals hoofdpiijn en koorts dan vrouwen, zo blijkt uit het onderzoek.

Volgens de onderzoekers richt het publieke debat zich voornamelijk op de vaccinatieweigeraars en is er maar weinig aandacht voor de vaccinatietwijfelaars. Daarom is het volgens hen belangrijk dat er een duidelijk perspectief komt voor de Nederlanders die als eersten zullen worden uitgenodigd voor een COVID-19 vaccin. Bijvoorbeeld als personen uit deze groep weigeren of willen wachten met het vaccin, mogen ze het vaccin dan (alsnog) later wel halen? Daarom benadrukken de onderzoekers dat het belangrijk is dat er een beleid komt op het gebied van het vaccin,om eventuele verwarring en/of chaos te voorkomen.

Reinier de Graaf vraagt respect voor zorgmedewerker in nieuwe campagne >

Mouter stelt ook dat veel Nederlanders behoefte hebben aan meer informatie over de bijwerkingen van het COVID-19 vaccin toegespitst op hun eigen, specifieke risicoprofiel. “Algemene informatie is niet voldoende. Veel twijfelaars willen informatie over de bijwerkingen onder mensen van dezelfde leeftijd of met dezelfde aandoeningen, zoals diabetes, overgewicht en hartklachten. Niet alleen is de continue monitoring van de bijwerkingen heel belangrijk, maar juist ook goede communicatie hierover richting de Nederlandse bevolking om vaccinatiebereidheid te bevorderen,’’ aldus Mouter aan de TU Delft.