Onderzoek van de TU Delft toont 'lekkages' aan bij mondkapjes voor publiek

 

Delft, 23-11-2020 - Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelen een methode waarmee de lekkage van verschillende maskers vergeleken kan worden, zo meldt de universiteit. De eerste testen van mondmaskers laten zien dat door een slechte pasvorm veel mondmaskers ‘lekkage’ vertonen bij de neus, wangen en kin.

 

De Stichting Koninklijk Nederlandse Normalisatie Instituut, heeft recent een norm (NEN) voor mondkapjes voor publiek gebruik uitgebracht. Hierin staan eisen voor het ontwerp, gebruik en onderhoud van de mondkapjes. Alhoewel het instituut wel al test op sterkte, filtratie- en efficiëntie, ademweerstand en visuele inspectie, ontbreekt er nog een test op het gebied van lekkage, stelt de TU Delft op de website.

 

Corona zorgt voor thuiswerkers, maar dat is niet voor iedereen: één derde heeft klachten

 

Lekkage

Het onderzoek naar 'lekke' mondkapjes is niet onbelangrijk omdat er meer duidelijkheid komt naar of de mondkapjes aerosolen (zeer kleine druppels die mogelijk COVID-19 verspreiden) doorlaten. Daarom zijn onderzoekers Philomena Bluyssen en Marco Ortiz bezig om een lekkagetest te ontwikkelen met een testopstelling waarbij een kunststofhoofd een nevel van verschillende druppels kan uitademen via de neus.

 

De eerste testen van mondmaskers, die gedaan zijn in samenwerking met het televisieprogramma Kassa, laten zien dat door een slechte pasvorm veel mondmaskers ‘lekkage’ vertonen bij de neus, wangen en kin.