Bioscoopagenda december: deze zeven films zijn must-sees

Decembermaand, feestmaand is aangebroken. Hoog tijd dus voor de gezelligste (kerst)familiefilms. Misschien griezel je liever nog even tijdens deze donkere dagen, of wil lekker wegdromen bij een romantische film? De redactie zocht de zeven leukste films uit van de maand december bij Filmhuis Lumen en Pathé Delft.

1 - Just 6.5

In deze bloedstollende thriller van Saeed Roustayi, staat de zoektocht naar drugsbaron Nasser Khakzad centraal. Wanneer Samad met zijn team een inval doet stuitten ze op een drugscrimineel die zou kunnen leiden naar het hoofd van een berucht drugskartel...

Naast ijzingwekkend is de film ook zeer intelligent en kritisch op de 'war on drugs'. Met zeer lovende kritieken van verschillende filmcritici en kranten zoals de Volkskrant en het NRC Handelsblad belooft 'Just 6.5' een waar kijkspektakel te zijn.

Waar: Filmhuis Lumen

Wanneer: vanaf 3 december

2 - The Assistant

Lovende recensies van onder andere het NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw duiden The Assistant als 'indringend', 'verstikkend' en het buitenlandse medium Vulture typeert de film zelfs als 'de eerste geweldige film over #MeToo'.

Het filmplot bestrekt slechts één dag en volgt Jane (Julia Garner), een recentelijke afgestudeerde studente met de droom en hoop om filmproducente te worden. Haar dag begint zoals die van ieder andere assistent - ze maakt koffie, veranderd het papier in het kopieerapparaat, bestelt lunch, maakt reisafspraken, neemt de telefoon op, enzovoorts. Maar gaande de dag wordt Jane zich steeds meer bewust van de verdorven cultuur binnen het bedrijf. Dan besluit Jane zich tegen de mentaliteit binnen het bedrijf te verzetten, waarop ze de werkelijke diepte van het systeem waar ze ingestapt is, en misschien wel gevangen in zit, leert kennen.

Waar: Filmhuis Lumen

Wanneer: Vanaf 19 november 2020

3 - De slag om de Schelde

Met een budget van €14,5 miljoen is De slag om de Schelde een van de duurste Nederlandse filmproducties ooit. In het najaar van 1944 is de slag om de schelde gaande. Een grote zeeslag in Zeeland en West-Brabant. Terwijl er duizenden Gealieerden en Duitsers met elkaar vechten, kruisen de wegen van drie jongen mensen: een jonge collaborateur (Gijs Blom), een Engelse gliderpiloot (Jamie Flatters) en een Zeeuws verzetsmeisje (Susan Radder). De slag zal beslissend zijn voor de uitkomst van de tweede wereldoorlog...

Waar: Pathé Delft

Wanneer: Vanaf 17 december 2020

4 - Freaky

'Classic body swap, killer twist'. Het wisselen van lichaam is al een thema dat vaker gebruikt wordt in films, maar niet op deze manier. In Freaky wisselt een gestoorde seriemoordenaar (Vince Vaughn) van lichaam met een timide middelbare scholiere (Kathryn Newton). Ze heeft 24 uur de tijd om terug te wisselen, anders zit ze permanent vast in het lichaam van een seriemoordenaar. En voordat hij, in haar lichaam, iedereen uitmoord.

Met deze horrorkomedie, zul je zowel schaterlachen als schrikken, dé ideale combinatie dus om in november nog even na te griezelen.

Waar: Pathé Delft

Wanneer: vanaf 12 november

5 - Mank

Filmfanaten opgelet, deze film is voor jullie. Mank is het origine verhaal van de toentertijd filmisch-vooruitstrevende Citizen Kane' Het verhaal volgt Herman J. Mankiewicz, koosnaam Mank, in de tijd dat hij het scenario schrijf van Citizen Kane. In deze zwart-wit film staat de problematiek rondom Orson Welles, de hoofdspeler van Citizen Kane, die tijdens de productie van de film ontstond centraal. Maar ook Mankiewicz's alcoholprobleem en de sociale kringen, bijvoorbeeld vrienden als krantenmagnaat William Randolph Hearst, waarin de scenarioschrijver zich bevond.

De film krijgt lovende recensies en is geschreven door de wijlen Jack Fincher in de jaren '90. Diens zoon, David Fincher o.a. bekend van Fight Club en Gone Girl, heeft de film geregisseerd.

Waar: Filmhuis Lumen

Wanneer: vanaf 19 november

6 - Words on Bathroom Walls

In Words On Bathroom Walls staat een onderwerp centraal dat nog steeds een beetje een taboestatus heeft, namelijk: schizofrenie. Wanneer Adam (Charlie Plummer) te horen krijgt dat hij lijdt aan schizofrenie probeert hij er alles aan te doen om dit verborgen te houden voor de buitenwereld. Maar wanneer hij verliefd wordt op zijn klasgenote Maya (Taylor Russell), helpt zij hem anders te kijken naar zijn aandoening. Een coming-of-age verhaal, over mentale aandoeningen, hoe het is om een tiener te zijn én bovenal de liefde. Gecombineerd met muziek van The Chainsmokers en lovende kritieken is deze verfilming van Julia Waltons roman zeker een filmbezoek waard.

Waar: Pathé Delft

Wanneer: vanaf 19 november

7 - The Witches

Deze maand kun je nagriezelen op zijn Roald Dahl’s The Witches De remake is net als de voorganger uit de jaren ‘90 gebaseerd op de klassieker van de kinderboekenauteur die onder andere ook Mathilda en de GVR schreef. The Witches vertelt het verhaal van een weesjongen (Jahzir Bruno) die eind jaren ‘60 bij zijn oma woont in het plattelandsdorp Demopolis te Alabama (VS). Wanneer hij en zijn oma een stel betoverende maar duivelse heksen ontmoeten, neemt zijn oma (Octavia Spencer) hem wijselijk mee naar een resort aan zee. Maar dan arriveert de hoofdheks (Anne Hathaway) op precies hetzelfde moment als de jongen en zijn oma in het resort met haar handlangsters… Met acteurs als Anne Hathaway en Octavia Spencer belooft het niet alleen filmspektakel te worden maar ook een avontuur vol kleur, magie, zwarte humor en een typisch Roald Dahl’s-tintje.

Waar: Pathé Delft

Wanneer: vanaf 18 november