VIDEO: Zo gaat de 'Tuin van Delft' eruitzien

In april hebben Delftenaren en een adviescommissie ‘Tuin van Delft’ als winnend ontwerp gekozen voor het Houttuinenplein. Nu werkt ontwerpbureau BOOM Landscape aan het uiteindelijke ontwerp en de verwachting is dat eind 2022 of begin 2023 de aanleg van de Tuin van Delft kan beginnen.

Het Houttuinenplein, aan de noordkant van het station, gaat een volledige transformatie krijgen. Er zullen verschillende groenvakken komen met zitranden, met daar tussen in ruimte voor onder meer een terras en buitenexposities.

Eeuwenoud

Daarmee wordt de Tuin van Delft volgens de gemeente een groene en biodiverse plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of even wachten op de trein. In delen van het project wordt Delftse bestrating hergebruikt.

Lees ook: Voorlopig toch geen groene campus en megaschool in Tanthof >

Deze bestrating wordt in vlakken van verschillende groottes en patronen aangebracht als ode naar het eeuwenoude ambacht van stratenmaker. BOOM Landscape maakte voor dit project een inventarisatie van alle soorten bakstenen die door de eeuwen heen zijn en worden gebruikt in de Prinsenstad.

Komend jaar worden er bakstenen verzameld om te gebruiken in het nieuwe ontwerp. Bij het ontwerpen van de Tuin van Delft, vroegen Delftenaren vooral om extra aandacht voor de opvang regenwater, zitcomfort en de looplijnen over het plein.

Ondergronds

BOOM Landscape heeft deze wensen meegenomen in de uitwerking van het voorlopige ontwerp, de groenvakken zijn iets gedraaid om een logische en directe wandelroute tussen het station en de binnenstad te realiseren.

Daarnaast heeft het ontwerpbureau extra aandacht gegeven aan de hoogte en vormgeving van de muurtjes rond de groenvakken om het zitcomfort verbeteren. Het regenwater dat op het plein valt, zal ondergronds worden opgeslagen en opnieuw worden gebruikt voor de beplanting.

Heb je dit al gelezen? Gemeente Delft schort het online volgen van bewoners op >

De komende tijd werkt BOOM Landscape aan het definitieve ontwerp, de aanleg van de Tuin van Delft kan beginnen zodra het Huis van Delft af is, waarschijnlijk zal dit eind 2022 of begin 2023 worden.