Houttuinen Delft wordt groen met dit winnend ontwerp

‘Tuin van Delft’ door BOOM Landscape

Er is een winnend ontwerp voor de Houttuinen, het plein aan de noordkant van station Delft. Tuin van Delft van bureau BOOM Landscape werd als het meest geschikt beoordeeld uit drie inzendingen. Dat gebeurde op basis van de beoordeling door een selectieteam en een online enquête onder Delftenaren, wat 531 reacties opleverde.

Het Houttuinenplein is het driehoekige plein waar je langskomt als je vanaf het station naar de binnenwatersloot fietst of loopt. In het nieuwe ontwerp viel bij de mensen het groene karakter in de smaak, maar ook de zitplekken en het hergebruik van oude bakstenen en de aansluiting op het gebouw Huis van Delft.

Vlinders

In hun ontwerp schreef het architectenbureau over Tuin van Delft: ‘’Een plek waar je afspreekt met vrienden of collega’s, op een terrasje of op de comfortabele zitrand die de tuin omsluit. Waar je in het zonnetje wacht op de trein die je net hebt gemist, in plaats van op dat kale en stenige perron. Een plek waar je in de schaduw onder de bomen verzinkt in een goed boek. En een prettig startpunt voor toeristen die, gewapend met tips vanuit de VVV in het Huis van Delft, hun route uitstippelen voor een gezellig en inspirerend dagje Delft.’’

Er is gelet op duurzaamheid; er komt een beplantingsplan en het bomendak dat zorgt voor minder stikstof en fijnstof en voor meer C02-opslag. Het wordt een aantrekkelijke plek voor vogels, bijen en vlinders, en dus een flinke boost voor de lokale biodiversiteit.

Meebeslissen

De inwoners van Delft hadden in februari tien dagen de tijd om mee te beslissen via een online vragenlijst. Daar kwamen dus 531 reacties uit. Een selectieteam nam deze reacties mee in het advies aan het college. Het team beoordeelde de inzendingen verder op ruimtelijke kwaliteit, technische haalbaarheid, beheer en onderhoud, innovatie en klimaatadaptatie.

Teamlid en stadsbouwmeester Tako Postma licht de voorkeur voor het ontwerp Tuin van Delft toe: “De ontwerpers hebben goed aangevoeld dat er veel behoefte is aan groen in deze omgeving. Door een slim ontwerp dat een duidelijke relatie aangaat met de bijzondere gevel van Huis van Delft, wordt de ruimte intiemer en wordt je blik getrokken naar de enorme openingen met de innovation gallery. Zo krijgt deze plek een heel eigen en herkenbaar gezicht.”

De stoep van de stad

Op de andere twee ontwerpen is ook gereageerd. In ‘De Stoep van de Stad’ vonden veel Delftenaren het grote zitelement een goed idee, maar misten zij genoeg groen in het ontwerp. Bij ‘Uit het goede hout gesneden’ werd positief gereageerd op het water en het houten dek, maar waren er veel praktische bezwaren. Zo waren er zorgen om de risico’s op gladheid en struikelen, en de toegankelijkheid voor bijvoorbeeld ouderen.

Tuin van Delft

Het gekozen ontwerp wordt nu nog verder uitgewerkt, en er zijn nog verbeterpunten uit de selectie gekomen. Zo wordt er nog aandacht besteed aan de opvang van regenwater, zitcomfort en de looplijnen over het plein. Naar verwachting is het voorlopig ontwerp rond de zomer klaar. De bedoeling is om tegen het einde van het jaar te beginnen met de nieuwe inrichting.

De drie ontwerpen en de uitkomsten van de enquête zijn hier te vinden.