(VIDEO) Toch windschermen en ook meer terrasboten toegestaan

Het terrassenbeleid in Delft is na een hoop commotie aangepast. Eén van de grootste pijnpunten in het terrassenbeleid was het verbod op terrasschotten. Op de Markt mogen uitbaters volgens het herziene beleidsplan in de zomermaanden nu wél windschermen neerzetten, maar de rest van het jaar niet. Omroep Delft verslaggever Tom Richmond sprak met twee horecaondernemers over het nieuwe beleid.

Iedere tien jaar wordt het terrassenbeleid vernieuwd. In 2004 moesten horecaondernemers transparante terrasschotten aanschaffen. Vanaf ongeveer 2015 mogen alleen ondernemers op de Markt deze schotten gebruiken, aangezien het daar relatief erg winderig is. Nu mogen daar voor een groot deel van het jaar ook geen transparante terrasschotten neer worden gezet. “Het gevolg is dat je te vaak in kou en wind moet zitten”, aldus Dirk Wijtman, eigenaar van Het Koningshuys. “In de zomer is een lekker windje nog niet eens zo erg, maar in maart mogen wij nog geen schermen op het pleinterras hebben.”

Ook voor Emiel Otten, eigenaar van café De Engel, is het ontbreken van de terrasschoten een probleem: “Ik zit met mijn zaak op één van de hoeken van de Markt, die hebben het meest last van de wind. Ik denk dat elke Delftenaar wel eens langs het blauwe hart bij de Nieuwe Kerk is gefietst, en dan ineens stilstaat. Ik zit aan de andere kant van de kerk en ik heb net zo veel wind. (…) Het gevolg is dat mijn stoeltjes over de Markt heen gaan vliegen, en dat men dus moet uitkijken niet geraakt te worden door rondvliegend terrasmeubilair.”

Tekst gaat door onder de foto.

Het terras van café De Engel | © Jacco Naaktgeboren

Vertroebeld beleid
“In het huidige beleid stoort het de gemeente denk ik toch dat de regels de afgelopen jaren ietwat vertroebeld zijn. Daardoor ziet het er de afgelopen tijd niet meer zo netjes en geordend uit als in het begin. Nieuwe ondernemers worden bijvoorbeeld niet gewezen op de regels rondom het plaatsen van een terras”, vertelt Otten. Hij geeft aan dat nieuwe ondernemers zich daarom niet altijd aan de regel van de transparante windschermen houden, omdat hen dat nooit is verteld. Hij is het er mee eens dat de ondernemers met nieuw beleid gecorrigeerd worden. “Als ondernemer zoek je toch wel de randjes open dan kan het een zooitje worden.”

Wijtman van Het Koningshuys is het eens met Otten: “Er gebeuren dingen die niet afgesproken zijn. (…) Er komt elke dag handhaving voorbij, alleen is het beleid volgens hen niet duidelijk genoeg om de ondernemers er op aan te spreken. Die hebben ook bij de gemeente aangedrongen dat er eenvoudiger en duidelijker beleid moet zijn.”