‘U zit toch ook graag uit de wind?’ horecaondernemers Markt voeren actie

“U zit toch ook graag uit de wind?” Die vraag komt mensen die onlangs de Markt hebben bezocht ongetwijfeld bekend voor. Het staat namelijk op een poster die op meerdere terrassen hangt. Horecaondernemers rondom de Markt zijn namelijk een petitie gestart tegen de huidige terrasnota. Daarin staat namelijk dat hun windschermen (nagenoeg) moeten verdwijnen. Ook bij horecazaak Het Koningshuys van Dirk Wijtman hangen de posters er.
Dirk Wijtman voor zijn horecazaak | Joram Niese

Op maandag rond 10.00 uur ’s ochtends is het een komen en gaan van veel mensen in het restaurant van Dirk Wijtman aan de Markt. Geen gasten dit keer, maar allerlei teams van bouw- en sloopbedrijven die het sanitair komen verbouwen. Wijtman biedt een kop koffie aan en neemt plaats ergens in een hoek, net naast een ingang. Op deze plek zijn het terras en de Markt goed te zien.

Wijtman is samen met de andere ondernemers de handtekeningactie tegen het weghalen van de windschermen gestart. Hij noemt het initiatief ‘symbolisch’, en geeft aan dat het puur is bedoeld om de horeca rondom de Markt te sterken in gesprekken met de gemeente. “We hopen dat de gemeente hiermee inziet dat er meerdere kanten aan dit verhaal zitten”, aldus Wijtman.

Bruisend en gastvrij
“Ik vind dit beleid niet passend bij Delft. De gemeente heeft een visie dat de stad ‘bruisend’ en ‘gastvrij’ moet zijn”, zegt Wijtman. Hij geeft aan dat het niet gastvrij is om mensen in de wind te laten zitten. Het zal daarom op den duur volgens hem ook minder bruisend worden. “Een leeg plein is al niet gezellig, maar lege terrassen maken het nóg ongezelliger.”

De Markt is op maandagmorgen leeg, van een bruisend stadscentrum is inderdaad weinig te zien.Volgens Wijtman zijn lege terrassen bij het ontbreken van de windschermen onvermijdelijk. “Als de zon schijnt maar er is veel wind, dan zit je niet lekker warm op een terras. De windschermen hebben erg veel effect op de beleving.” Maar ook verhogen windschermen het gevoel van veiligheid voor de horecagasten: “Als je op een terras zonder schotten zit, dan raast het verkeer langs je. Het voelt een stuk veiliger als daar ruimte tussen zit middels een windscherm.”

Handtekeningen
Het maakt volgens Wijtman verder veel uit wíe de handtekeningen hebben ingevuld: “Dit zijn voornamelijk mensen die Delft komen bezoeken. Zij zien en weten het best hoe gastvrij de stad nu eigenlijk is.” Hij geeft hiermee een steek onder water aan een deel van de belangenverenigingen. Deze zijn voor het nieuwe terrassenbeleid en hebben de gemeente dringend verzocht om te gaan handhaven op de nieuwe regels.

Tekst gaat door onder foto.

De poster van de petitie, bij de ingang van het terras | Joram Niese

“We proberen echt wel zo veel mogelijk rekening te houden met alle andere belanghebbenden. Dit hebben we in het verleden ook gedaan. Bijvoorbeeld toen we de terrasschotten transparant moesten maken in 2014”, zo verdedigt Wijtman zijn standpunt. Hij geeft hiermee aan dat hij en de andere horecaondernemers niet blind zijn voor de zorgen van de buurtverenigingen.

Gesprekken
Het gaat er volgens Wijtman voornamelijk om, dat de horecaondernemers rondom de Markt in gesprek blijven met de gemeente. “Ik hoop vanavond (maandagavond 8 januari, red.) de handtekeningen te kunnen overhandigen aan de burgemeester. Het is écht bedoeld om op een symbolische manier te laten zien dat we in gesprek moeten blijven met elkaar”, aldus Wijtman. “Een bruisende stad is gewoon heel erg belangrijk. We hebben al de nodige uitdagingen, ik hoop daarom dat er ook goed naar de ondernemers geluisterd wordt. We houden écht rekening met de stad en met de bewoners. Blijf in gesprek met elkaar.”

Ook gesprekken met de bewonersverenigingen blijven belangrijk. Wijtman: “Natuurlijk zijn er punten waar we het wel of niet over eens kunnen zijn, maar het is belangrijk hierover te blijven praten. Ja, het klopt dat er her en der zaken zijn waar de ondernemers de regels verbreken. Dat keur ik niet goed. Maar om iedere horecazaak hier voor verantwoordelijk te houden is niet de juiste oplossing. Ik krijg het gevoel dat dat nu gebeurd.”
Handhaving
Regels zijn er voor de terrassen al langer. Toen in 2014 de eerste beleidsnota terrassen inging werd nog veel meer ruimte gegeven aan de horecaondernemers. Voor die tijd waren er sowieso al ondernemers die illegaal hun terras uitstalde, maar daar werd nooit op gehandhaafd. Dit zou vanaf dat moment wel het geval moeten zijn.

Naast handhaving op het goed uitstallen van het terras en het gebruik van terrasschotten, zijn de windschermen ook juist gunstig voor handhaving. “Je ziet precies wat er wel en niet bij een terras hoort. Ook zie je precies wat bij welk terras hoort. Dat maakt handhaving een stuk gemakkelijker”, meent Wijtman.

Het dubbele terras van Het Koningshuys | Joram Niese