Beroertes mogelijk veel sneller op te merken met dit onderzoek van TU Delft

Foto: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Echografie, een techniek die geluidsgolven gebruikt om beelden te vormen, kan artsen helpen om veel sneller een diagnose te stellen bij lichte beroertes. Daarvoor moet de techniek wel eerst verder ontwikkelt worden. David Maresca, gespecialiseerd in biomolecular ultrasound imaging, werkt met zijn team aan zo'n geavanceerde methode bij de TU Delft.

De bekendste toepassing van geluidsgolven (ook wel: ultrasounds) zijn echo’s van ongeboren baby's. Hiermee kan er snel gekeken worden in het lichaam, zonder dat er een operatie aan te pas komt. Maresca is nu bezig om met de technologie van echografie door te dringen tot celniveau, meldt de TU Delft.

Delftenaren hebben zin om de politiek in te gaan >

Levensbedreigend
Want door te kijken naar celniveau kan een lichte beroerte een stuk sneller ontdekt worden en vervolgens kan er direct met de juiste behandeling worden gestart, zo stelt de universiteit. Hierdoor zou eventuele grote en/of levensbedreigende schade voorkomen kunnen worden.

Ook kan weken tijdswinst worden geboekt ten opzichte van de huidige testen. Een ultrasound scan duurt namelijk niet lang; er is binnen 15 minuten al een uitslag bekend. Maar het knelpunt zit momenteel in het feit dat de ultrasounds nog niet door kunnen dringen tot celniveau.

Donatie
Om wel zover te komen, moet een ‘biosensor’ gevonden worden. Dat is een stof die geluidsgolven op een bepaalde manier reflecteert, zodat op een scherm een bloedvat zichtbaar wordt. Maresca gelooft zo’n sensor gevonden te hebben in recent ontdekte eiwitten.

Deze eiwitten zouden in staat zijn om geluidsgolven op een bepaalde manier te weerkaatsen. Met behulp van testen en complexe data-analyses wordt er nu uitgezocht of dit inderdaad het geval is. Als het zo is, kunnen de biosensors worden aangepast voor meerdere specifieke aandoeningen.

Schoonmaakdag en alcoholcontroles: dit gebeurde afgelopen weekend in Delft >

Een belangrijk onderzoek dus, maar het is een tijdrovende en complexe klus. Daarom vraagt Maresca via de TU Delft website om donaties. Met de opbrengsten daarvan wil hij zijn lab uitbreiden en extra apparatuur en bioengineering materialen bekostigen.