Rotterdam haven moet toekomstbestendig worden gemaakt de TU Delft werkt mee

De energiemarkt is volop in ontwikkelingen. Wij schreven onlangs nog over waterstof in ieder huishouden. Om een goede energie-infrastructuur te behouden wordt nu door een consortium, waaronder de TU Delft, onderzoek gedaan naar de toekomstbestendigheid van de Rotterdamse haven door middel van stresstesten.

Een aantal ondernemingen, waaronder de TU Delft, doen onderzoek gedaan naar de toekomstbestendigheid van de Rotterdamse haven door middel van stresstesten.

De energiemarkt is volop in ontwikkelingen. Wij schreven onlangs nog over waterstof in ieder huishouden. Om een goede energie-infrastructuur te behouden wordt nu door een consortium (een tijdelijke vereniging tussen een aantal ondernemingen voor een bepaald project) de toekomstbestendigheid van de Rotterdamse haven getest.

Simulatiemodel

Gedurende tien maanden gaan de bedrijven onderzoeken wat de verwachtingen zijn omtrent elektriciteit, aardgas en waterstof. Met deze data kijken ze dan naar de beste energie-infrastructuur voor de Rotterdamse haven. Automatisch kijken ze dus ook of de huidige situatie wel toekomstbestendig is. Dit is afhankelijk van welke soorten energie er beschikbaar zijn in de toekomst én welke ontwikkelingen de haven zelf door maakt

Delftenaren waarschijnlijk dupe van miljoenentekort gemeente Delft, bezuinigingen in aantocht >

Met behulp van een simulatiemodel kunnen verschillende (toekomst)scenario’s worden geanalyseerd. Deze testen worden ook wel stresstesten genoemd. Het is belangrijk om dit soort stresstesten uit te voeren omdat er op basis van deze toekomstscenario’s juiste investeringsplannen gemaakt kunnen worden.

Landelijke infrastructuur

Daarnaast moet er volgens de TU Delft ook gekeken worden naar de samenhang tussen de verschillende energie-infrastructuren. Met behulp van de Gridmaster-methode wordt er inzicht verkregen in de toekomstbestendigheid van een investering over bijvoorbeeld tien of dertig jaar, aldus de TU Delft.

Heb je dit al gelezen? Wapens en drugs gevonden tijdens politiecontroles in Delft >

De Gridmaster-methode zet het integrale energiesysteem van de komende decennia (2020-2050) om in een computermodel. Hiermee kunnen vervolgens de stresstesten worden uitgevoerd. ‘’Alle instrumenten, modellen en resultaten die in het kader van het project worden gecreëerd, worden openbaar gemaakt. Omdat het integrale energiesysteem in één gedigitaliseerd model is ondergebracht, biedt dit tevens veel onderzoeksmogelijkheden naar investeringen in andere delen van het energiesysteem, zoals de landelijke infrastructuur. Daar spelen immers vergelijkbare uitdagingen rond investeringen onder grote onzekerheid,’’ zo schrijft de TU.

Het consortium bestaat uit TenneT, Gasunie, Stedin, de Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam, SmartPot, Siemens Nederland, Quintel Intelligence, TNO en de TU Delft.