Reinier de Graaf ziekenhuis gaat honderden Delftse huishoudens verwarmen

Het Reinier de Graaf Gasthuis. Foto: Steven Lek

Het Reinier de Graaf Gasthuis is het eerste ziekenhuis in Delft én in Nederland dat haar restwarmte door gaat leveren aan woningen. In 2023 worden 351 appartementen en 4 commerciële ruimten voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater door het ziekenhuis.

Op 17 januari ondertekende het ziekenhuis een overeenkomst met warmteleverancier Eteck en ontwikkelaar Borghese Real Estate. Hierin staan de plannen om 351 appartementen en vier commerciële ruimten aardgasvrij te voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater.

Vloerverwarming

Dit is mogelijk omdat het Delftse ziekenhuis beschikt over een duurzaam warmte-koudeopslagsysteem. Deze installatie levert het ziekenhuis jaarlijks meer warmte op dan dat het ziekenhuis nodig heeft. De extra warmte wordt straks doorgeleverd aan het nieuwbouwproject Bethelpark, zo laat het ziekenhuis weten.

Heb je dit al gezien? Reinier de Graaf ontvangt accreditatie van RIVM voor lifestyleprogramma voor zorgprofessionals >

Om de warmte door te leveren wordt een klein warmtenet aangelegd waarop de nieuwe woningen aangesloten zullen zijn. Hierdoor zijn de nieuwe woningen straks aardgasvrij, beschikken ze over vloerverwarming én warm tapwater.

Eteck zal ongeveer 5000 gigajoule per jaar afnemen van het Reinier de Graafziekenhuis. Doordat de woningen aardgasvrij zullen zijn kan er 163.400 m3 gas worden bespaard. Dit betekent dat er meer dan 290.000 CO2 wordt bespaard. De gemeente Delft is dan ook enthousiast over de samenwerking en de duurzame oplossing van het ziekenhuis, Eteck en Borghese Real Estate.

Bruikbare warmte

Het nieuwe Bethelpark wordt ontwikkeld door Borghese en zal direct grenzen aan het Reinier de Graafziekenhuis. De woningen zullen worden verhuurd door Bouwinvest en er wordt een inkoppeling in de technische ruimte van het ziekenhuis gerealiseerd om alle bewoners van duurzame energie te voorzien.

Reinier de Graafziekenhuis scoort het hoogste van de wereld als topklinisch ziekenhuis >

Vervolgens wordt de warmte via ondergrondse leidingen overgebracht naar de techniekruimte van Eteck in Bethelpark. Hier wordt vervolgens het voorverwarmde water met duurzame warmtepompen opgewaardeerd naar bruikbare warmte in de woningen.