Reinier de Graafziekenhuis scoort het hoogst als topklinisch opleidingsziekenhuis

De impact van wetenschappelijk onderzoek is bij het Reinier de Graafziekenhuis het hoogste van alle Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuis (STZ).

De afgelopen vijf jaar hebben de STZ een sterke groei laten zien op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, zo stelde de koepelorganisatie in november vorig jaar. Daarnaast meldt de koepelorganisatie dat de impact van de door STZ uitgevoerde onderzoeken met vijftig procent gestegen is.

117 procent

In Nederland bestaan er 26 STZ-type ziekenhuizen. Het Reinier de Graafziekenhuis in Delft steekt met kop en schouders boven de andere topklinische opleidingsziekenhuizen uit als het gaat om de impact van hun wetenschappelijke onderzoeken. De gemiddelde score van wetenschappelijk onderzoek in een STZ is namelijk 1,54 terwijl het Reinier de Graafziekenhuis een 2,17 scoorde.

Volgens het ziekenhuis betekent dit dat de impact van de Reinier de Graaf publicaties 117 procent boven het internationale gemiddelde ligt. En daarmee scoren ze ook hoogst van alle 26 STZ-ziekenhuizen. ‘’Dit houdt in dat we vaak geciteerd worden en anderen refereren aan onze onderzoeken. Reden om trots te zijn, zeker omdat onze onderzoekers hun wetenschappelijke activiteiten doorgaans naast de patiëntenzorg doen en vaak in hun vrije tijd,’’ aldus het Delftse ziekenhuis.

Heb je dit al gelezen: GGD Haaglanden begint eerder met vaccineren tegen corona dan gepland >

Het onderzoek naar de impact van wetenschappelijk onderzoek in topklinische ziekenhuizen werd uitgevoerd door CWTS (Center for Science and Technology Studies) waarbij een internationale meetmethode werd toegepast, zo stelt het ziekenhuis. Uit een de analyse van CWTS blijkt net als uit voorgaande analyses dat het loont om samen te werken op het gebied van zorginnovatie.

Geschikt

Hoe meer er samen wordt gewerkt met andere ziekenhuizen en universiteiten, hoe meer de impact van wetenschappelijk onderzoek toeneemt, zo stelt IC Health, het kennisplatform voor innovatieve zorg. De STZ heeft dan ook een samenwerking lopen met de TU Tilburg om de zorg verder te innoveren.

Door meer en beter onderzoek te doen verbetert niet alleen de wetenschappelijke impact maar ook de patiëntenzorg, zo stelt de STZ-koepelorganisatie. In de STZ-ziekenhuizen kunnen namelijk de krachten worden gebundeld op het gebied van (toegepast) wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen deze ziekenhuizen de doorontwikkeling van innovatie in de zorg én de gezondheid van de patiënten in Nederland bevorderen.

Britse mutatie coronavirus raakt school van Delftse Laurentius Stichting >

In de STZ-ziekenhuizen worden namelijk bijna de helft van alle Nederlandse patiënten behandeld. Hierdoor is er een brede mix van hoog- en laagcomplexe zorg, bevlogen onderzoekers en veel patiënten waardoor de STZ-ziekenhuizen, volgens IC Health, uitermate geschikt zijn voor (toegepast) patiëntgebonden onderzoek.