Prestatieafspraken 2022: Verduurzaming nieuwbouw en nieuwe sociale huur -en studentenwoningen


Nieuwe sociale huurwoningen, studentenkamers, verduurzaming van bestaande woningen, goed wonen voor ouderen en woonruimtes voor bijzondere groepen. Dat zijn de belangrijkste onderwerpen in de prestatieafspraken voor 2022. 

De gemeente Delft, DUWO, Vestia, Vidomes, Woonbron maken deze afspraken ieder jaar met elkaar. 

1.725 sociale huurwoningen
Door deze samenwerking worden er woningen gerealiseerd in de Bomenwijk, aan de Kloosterkade, bij het Heilige Land en op het terrein van het Reinier de Graaf. In totaal zullen er 1.725 sociale huurwoningen worden bijgebouwd in de komende acht jaar, zo schrijft de gemeente op haar website. Overigens schrijft Vestia dat het bouwproject op de Kloosterkade 159 gaat om eensgezinswoningen in de vrije huursector.

Ook is de kanttekening te maken dat deze toename komt na een grotere afname van sociale huurwoningen in de afgelopen jaren. Relatief is het aantal sociale huurwoningen in Delft dus gedaald.

Bekenden en nieuw bloed op SP-kieslijst: ‘In de haarvaten van de samenleving’ >

Daarnaast bouwt DUWO dit jaar nog 136 studenteneenheden. Samen met de gemeente is de studentenhuisvester nog eens 1.200 tot 1.900 extra studenteneenheden aan het ontwikkelen.

Geschikte woningen voor ouderen
De woningcorporaties bouwen ook nieuwe woningen die geschikt zijn voor ouderen. Bijvoorbeeld in Nieuw Delft en mogelijk aan de Bieslandsekade. Op deze manier, kunnen ouderen, als ze dat willen, verhuizen naar een gelijkvloerse woning.

De gemeente en corporaties stimuleren de doorstroming van ouderen naar bestaande seniorencomplexen om zo woningen vrij te maken voor gezinnen en starters.

Zelfstandig kunnen wonen met begeleiding
Er zijn verschillende groepen bewoners die naast alleen een huis ook zorg en begeleiding nodig hebben. Per project kijken corporaties, zorgpartners en de gemeente waar woningen voor deze groepen kunnen komen. Een mooi voorbeeld zijn de 24 appartementen voor verstandelijk gehandicapten in de Wippolder. Hier kunnen zij met begeleiding zelfstandig wonen.

Lees ook: Delftse raad draait bezuinigingen deels terug: 'Dit deed te veel pijn' >

Verduurzamen
De gemeente, corporaties en andere partijen werken bijvoorbeeld al samen aan de voorbereiding van een warmtenet in Buitenhof en Voorhof. Door het gebruik van restwarmte of aardwarmte kunnen inwoners van Delft van het gas af. Hiervoor maakt de gemeente plannen samen met betrokken bewoners en bedrijven in Buitenhof en Voorhof.