Kinderen en jongeren creëren ‘Echo’ in het Poptahof

Het park in het Poptahof waar de Maakweek wordt gehouden. Foto: Google Maps

In de eerste week van de meivakantie – van 26 april tot en met 1 mei – zijn kinderen en jongeren tot en met 17 jaar welkom bij de ‘Delftse Maakweken’ in het Poptahof. Hier kunnen ze meehelpen aan een tijdelijk kunstwerk getiteld ‘Echo’ in het park.

‘Echo’ gaat verbeelden hoe volgens de oude Grieken de echo ontstaan is. Echo refereert in die context naar de gelijknamige bergnimf. Dit praatgrage meisje werd gestraft waardoor ze alleen nog maar anderen na kon praten en vervolgens werd ze ook nog eens door de ijdele Narcissus zo ruw afgewezen dat ze uit schaamte en verdriet wegkwijnde in de bergen.

Wraak

Alleen haar stem bleef achter. Sindsdien galmt Echo je nog altijd na. Zes middagen lang wordt er gewerkt in het park aan het kunstwerk ‘Echo’. Het is inmiddels alweer de veertiende creatie die ‘Delftse Maakweken’ elke mei- en herfstvakantie maakt van een persoon uit de Griekse mythologie.

Koningsdag 2021 Delft: dit kun je nog wél doen met koningsnacht en koningsdag >

Artistiek leider Frank Koenen legt uit waarom er juist voor deze mythes is gekozen: “Die oud-Griekse verhalen zijn prachtig. En er zijn er eindeloos veel, dus we kunnen met Maakweken nog heel lang vooruit. Met de verhalen probeerde men vroeger grip te krijgen op het bestaan en ervan te leren, troost te vinden zelfs. Net als nu.’’

Alhoewel de verhalen gaan over goden, godinnen, halfgoden, helden en gewone mensen, benadrukt Koenen dat ze vooral over ons gaan – mensen. ‘’Hoe we door het lot getroffen worden, hoe we omgaan met liefde, overspel, jaloezie, wraak, tegenslag, heldendom, opoffering, overwinning. Kortom over alles waar we nog steeds verhalen over vertellen,’’ aldus Koenen.

Narcistisch

Volgens Koenen zijn de verhalen ondanks dat ze oud zijn nog steeds levend: ‘’Je ontdekt ze nog altijd in de superheldenfilms en in boeken en kunstwerken van nu en je herkent ze in woorden en begrippen die we ook nu nog gebruiken.''

Koenen vervolgt: ''Zo noemen we iemand die egoïstisch gedraagt, altijd maar bewonderd wil worden en weinig inlevingsvermogen heeft narcistisch. En waarom een echo nagalmt, weet je na het lezen van het verhaal van Echo.’’

Circusspeelplaats

Elke middag van de meivakantie wordt er vanaf half twee gewerkt aan ‘Echo’. In de tent van beeldend kunstenaars Frank Agricola, Marcel van Gent, Gertruud Kocken, Gonny Stuut en Paul Zijp wordt getimmerd en geknutseld.

Al gezien? Streetart kleurt Hamshire Hotel >

Geleidelijk ontstaat er dan een landschapskunstwerk. Myrrhe Michorius en Frank Koenen maken met de deelnemers scenes die het verhaal verbeelden en CircusKabel is er met een circusspeelplaats. Tijdens het avondeten worden de plannen voor de volgende dag gesmeed.

Meer weten? Kijk op de website van de Delftse Maakweken, of mail naar info@maakweken.nl.