Koningsdag 2021 Delft: dit kun je nog wél doen met koningsnacht en koningsdag

Net als afgelopen jaar worden ook in 2021 koningsnacht en koningsdag virtueel gevierd. Geen vrijmarkten, festivals en feesten maar met een tompouce op schoot voor de televisie. Maar dat betekent níet dat je helemaal niets kunt doen, want voor wie wil is er genoeg (online) vermaak.

Burgermeester Marja van Bijsterveld sprak de Delftenaar afgelopen week nog toe over aankomende 'feestdag': ''Er zullen geen evenementen zijn, ook niet spontaan door uzelf georganiseerd in de buurt. Dat is absoluut niet de bedoeling. Ik doe een beroep op u om Koningsdag met gezond verstand en op verantwoorde wijze te vieren.''

Hoe ziet dat er dan uit? Allereerst koningsnacht. Misschien moeilijk voor te stellen, maar er is dit jaar geen Delfts Oranjekoorts feest. Ook niet via een online livestream, wat vorig jaar wel gebeurde. Het festival wordt verplaatst naar 2022.

Op maandagavond 26 april zijn er landelijk wel verschillende online feesten georganiseerd met één voordeel: je kunt nu de evenementen bijwonen die aan de andere kant van het land worden gehouden.

‘In Amsterdam’ kan je virtueel losgaan tijdens het oranjekoorts-event met grootste hits uit de jaren ’80 en ’90. De livestream gaat live om 20:00 uur en duurt tot 23:00 uur en toegang is gratis. Naast Amsterdam kun je ook in Tilburg een koningsnachtfeest ‘bezoeken’.

Hoogbrug tussen Zuidwal en Lange Geer volledig afgesloten >

‘’Het moet een avond vol artiesten, gezelligheid en gekkigheid worden’’ zo staat er op de website. Het evenement begint om 20:00 uur en duurt tot 00:00 uur. Ook de toegang voor het Tilburgse koningsnacht evenement is gratis.

Koningsdag

Op koningsdag zelf valt er best nog wat te beleven in Delft, al is het in het klein. Bij een aantal Delfste cafe's in Delft wordt er aandacht besteed aan het oranjefeest, zoals bij cafe Zondag, waar je speciale burgers kunt afhalen. Cafe De Gist heeft een speciaal oranjepakket samengesteld dat je kunt ophalen en waar ook een Bingo spelpakket in te vinden is. Thuis kun je dit spelen terwijl je bijvoorbeeld live luistert naar DJ Pi, ook georganiseerd door De Gist. De Microfoonman presenteert het geheel en het programma begint om 14:00.

In de ochtend kun je een toespraak van burgermeester Marja van Bijsterveld zien op de Facebookpagina van de gemeente Delft. Daar vind je ook gelijk een overzicht van de mooiste foto's die Delftenaren hebben gemaakt voor het thema 'Koninklijk Delft'.

Kinderen

Museum Prinsenhof en Gemeente Delft hebben samen een DelftkleurtKoningsdag-lespakket samengesteld voor basisschoolleerlingen in de bovenbouw. Een pakket met puzzels en weetjes over de speciale band van Delft met het Koninklijk huis die al sinds 1572 bestaat.

Verder is er natuurlijk ook nog een landelijk programma. Vanaf 10:50 uur kun je een live-uitzending volgen op NPO1, hierin zie je hoe Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek brengen aan de High Tech Campus in Eindhoven. Ook is er een speciaal senioren programma vanaf 14:00 uur te zien bij Omroep Max.

Optreden

Daarnaast worden er diverse online vrijmarkten georganiseerd. Zo kun je naar de speciale vrijmarktpagina gaan op Marktplaats om je spullen te verkopen. Vorig jaar werden er op die manier zo’n 115.000 digitale kleedjes neergelegd. Ook Mijn Webwinkel organiseert dit jaar een vrijmarkt: iedereen (die dat wil) kan online een gratis kraampje krijgen waar je tot vijftig items kan uitstallen.

Voor de kinderen is er ook nog de Q-music muziek vrijmarkt. Hier kunnen kinderen tot en met 12 jaar hun muzikale talenten laten horen, ze treden op en vervolgens kunnen de luisteraars een bedrag tot vijftig euro ‘geven’ (het bedrag wordt betaald door Q-music) aan de acts die zij goed vinden. Na het optreden horen de kinderen meteen welk bedrag ze hebben opgehaald.

TU Delft verplaatst 2515 parkeerplaatsen naar zes locaties rondom de campus >

En wie na al deze festiviteiten nog niet is uitgefeest kan ook nog een bezoekje brengen aan het Koningsdagfeest in Utrecht dat via de livestream van 13:00uur tot 20:00uur te bezoeken is of het online Koningsdagfeest in Middelburg dat van 18:45 tot 22:45uur duurt. Beide livestreams zijn gratis.