Kerst films 2020: Omroep Delft selecteert zeven magische films voor de decembermaand

De beste kerstfilms van 2020? Er is een gigantisch aanbod aan kerstfilms, van traditionele familiefilms en romantische comedy’s tot horror en zelfs kerstthrillers. Weet je niet wat je moet kiezen? Dan heb je geluk! Omroep Delft selecteert zeven films die je zeker in de decemberstemming zullen brengen.

1 - Klaus

Wie denkt dat animatiefilms niet voor hem of haar zijn moet voor deze film toch echt even over dat stigma heen stappen want Klaus is een wonderlijke kerstfilm die ook nog eens dit jaar genomineerd voor de Oscar van beste animatiefilm. De film vertelt het verhaal van Jesper (Jason Schwartzman) die op de post-academie zit. Maar omdat hij een van de slechtste postbezorger in spé. Daarom wordt hij naar een ijseiland gestuurd net boven de arctische cirkel.

Er is een Delftse kerstfilm in de maak >

Hier ontmoet hij twee rivaliserende clans die elkaar niet uit kunnen staan brieven naar elkaar willen sturen. Maar precies op het moment dat Jesper de moed wil opgeven ontmoet hij een lokale lerares genaamd Alva (Rashida Jones) en stuit hij op een mysterieuze man genaamd Klaus (J.K. Simmons). Klaus is een timmerman die alleen in het bos woont in een huis vol handgemaakt speelgoed. Wanneer Jesper met Alva en Klaus een onwaarschijnlijke vriendschap sluit, begint de kerstsfeer en de vrolijkheid langzaam maar zeker terug te keren in Smeerensburg.

Waar te zien? Op Netflix

2 - The Holiday

Romantische comedy’s om bij weg te kruipen (en te gieren) zijn ideaal tijdens de kerstdagen. Daarom kozen wij de klassieker The Holiday. Wanneer de Britse Iris Simpkins (Kate Winslet), bruiloft columniste hoort dat haar collega Jasper Bloom (Rufus Sewell) – op wie Iris stiekem verliefd is – verloofd is met een andere collega staat haar wereld op zijn kop. In Los Angeles komt Amanda Woods (Cameron Diaz) net uit een relatie met haar ex die vreemdging. Woods, die filmtrailers maakt, wil er daarom alles aan doen om haar ex, Ethan (Edward Burns), te vergeten.

In een impuls bezoekt Amanda een huisruilsite waar ze haar LA villa verwisseld voor Iris’ knusse huisje in Surrey. Daar ontmoet Amanda de broer van Iris – Graham (Jude Law) – op wie ze smoorverliefd wordt. Terwijl Iris in contact raakt met Amanda’s 90-jarige buurman Arthur (Eli Wallach) die haar helpt haar zelfvertrouwen terug te krijgen en zijn filmcomposer Miles (Jack Black) op wie zij weer verliefd wordt.

Waar te zien? Op Netflix

3 - The Christmas Chronicles

Ieder lijstje met kerstfilms moet tenminste één goede-slechte kerstfilm bevatten. Het is hetzelfde principe als een ‘ugly christmas sweater’ ondanks dat ze oerlelijk zijn trekken we ze aan voor nostalgie en comedy, hetzelfde geldt voor ‘The Christmas Chronicles’.

Wanneer Kate (Darby Camp) en Teddy Pierce (Judah Lewis) de kerstman (Kurt Russell) in hun huis aantreffen springen ze in zijn slee met rendieren om zo mee te vliegen naar de Noordpool. Maar wanneer de kerstslee crasht en alle cadeautjes verloren raken begint het avontuur voor de Pierce-kinderen pas écht.

Delftse ZorgHub maakt kans op 1 miljoen >

The Christmas Chronicles is deels mierzoet en zeer Amerikaans, maar het is ook nostalgisch kerst. Wie van films als Home Alone en The Polar Express houdt zal zich zeker vermaken met deze nieuw-klassieke kerstfilm.

Waar te zien? Op Netflix

4 - The Nightmare Before Christmas

Deze klassieker van Tim Burton is dé kerstfilm voor lezers die eigenlijk niet van traditionele kerstfilms houden. In de film staat Jack Skellington (Chris Sarandon stem, Danny Elfman zang) de ‘pompoenkoning’ van Halloweenstad centraal.

Jack is een flamboyant figuur dat verveeld geraakt is met de routine van Halloweenstad en op zoek is naar iets nieuws. Wanneer hij per ongeluk op Kerststad stuit is hij in een oog opslag verliefd. Dus bedenkt hij een plan om het stadje van hem te maken door de kerstman (Edward Ivory) te kidnappen maar al snel gaat alles mis.

Deze stopmotion film is niet alleen uniek door zijn thema maar ook door de techniek waarmee hij gemaakt is, mocht je na het kijken van de film willen weten hoe hij gemaakt is neem dan een kijkje bij ‘The Holiday Movies That Made Us’ op Netflix.

Waar te zien? Op Disney+

5 - Little Women

In deze nieuwe vertolking van Louisa May Alcott’s iconische roman ‘Little Women’ staan de zussen Jo (Saoirse Ronan), Meg (Emma Watson), Amy (Florence Pugh) en Beth (Eliza Scanlen) March centraal. In de 19e eeuw, terwijl de vader des huize aan het vechten is in de oorlog moeten Marmee (Laura Dern) en haar vier dochters voor zichzelf zorgen.

Jo March is een schrijfster wie nog weinig successen heeft behaald in het door manen gedomineerde New York City, terwijl de lieve Meg getrouwd is en de artistieke Amy woont met haar tante (Meryl Streep) in Parijs. Maar wanneer het nieuws de zussen bereikt dat Beth ziek is worden ze allen terug getrokken naar hun ouderlijk huis.

Maar de onafhankelijke Jo March smacht juist naar de vrijheid, terwijl haar buurman Theodore ‘Laurie’ Laurence (Timothée Chalamet) haar juist voor zich wil strikken. Maar de vraag is: moeten alle verhalen eindigen met een huwelijk?

Waar te zien? Op Netflix of bij Pathé Thuis

6 - Let It Snow

Gebaseerd op het boek van John Green volgt ‘Let It Snow’ een groep tieners op een sneeuwachtige kerstavond. Liefde, gevoeligheid en vooral tienerproblemen staan centraal in deze ietwat fletse film. Maar het acteerwerk, de ambiance en vooral het kerstgevoel maakt deze film zeker het kijken waard.

Met acteurs zoals Kiernan Shipka, Isabela Merced en Shameik Moore is het een lieve film die vooral de (pre)-tieners zullen waarderen.

Waar te zien? Op Netflix

7 - Miracle On 34th Street

De kerstfilms der kerstfilms, tenminste als we Rotten Tomatoes moeten geloven. Met een score van bijna 100 procent krijgt deze kerstklassieker bijna alleen maar lovende kritieken. En ja het is een oude film, maar dat maakt hem zeker niet minder mooi.

Weer een container in de fik gestoken in de wijk Vrijeban >

Wanneer zijn voorganger stomdronken is neemt een oude man genaamd Kris Kringle (Edmund Gwenn) de rol van kerstman op zich bij de Macy’s Thanksgivingparade in Manhatten. Hij is zo’n hit dat hij gevraagd wordt om vaker de kerstman te spelen bij het Macy’s warenhuis in Manhatten. Maar wanneer hij stelt dat hij de échte kerstman is wordt hij bestempeld als mentaal instabiel en komt er een rechtszaak om niet alleen zijn mentale gezondheid maar vooral zijn authenticiteit te bepalen.

Waar te zien? Op Disney+