Jaarwisseling Delft: “Geen pijl op te trekken!”

Na een bijzonder 2020 kan niemand goed voorzien wat voor een jaarwisseling ons te wachten staat. Knallend en feestend kunnen we het niet écht afsluiten, nu vuurwerk en carbidschieten niet zijn toegestaan en je maar met twee personen samen mag zijn (kinderen onder de 13 uitgezonderd). Wij vroegen aan de Delftse politici wat hun verwachtingen zijn rondom de jaarwisseling. Wordt het een rustig nachtje of juist een puinhoop?

Ook in deze rondgang blijkt dat het voor iedereen nog een groot, spannend vraagteken is hoe Oud en Nieuw zal gaan verlopen. Ida de Boer van STIP Delft hoopt vooral dat alle extra preventieve maatregelen genoeg zijn en dat de Delftenaar gewoon zijn of haar verantwoordelijkheden neemt. “De politie en brandweer doen wat ze kunnen, maar het is best spannend hoe alles zal gaan verlopen. Er zal vast het een en ander gebeuren, maar hopelijk loopt het niet te veel uit de hand.”

Heb je dit al gelezen? Oud en nieuw: extra politie inzet om rellen, brandstichting en huisfeesten te voorkomen >

Jan Peter de Wit van Groep Stoelinga denkt dat er toch dat jongeren de straat op zullen gaan en dat er veel illegaal vuurwerk zal worden afgestoken. Hij verwacht ook brandstichtingen en heeft daarom de burgemeester gevraagd om extra alert te zijn op sloopgebouwen zoals de woningen aan het Heilige Land en op het instructiebad (van het oude Zwem- en Squashcentrum). Verder snapt hij niet dat er geen drones worden ingezet. “Zo kun je gemakkelijk de verschillende wijken in de gaten houden en snel handelen, maar de linkse partijen houden dat idee tegen in verband met de wet op de privacy.”

Niet probleemloos

Dimitri van Rijn van de VVD zegt: “De VVD is niet zo van het verbieden, maar door corona is vuurwerk afsteken en het letsels wat ze kunnen veroorzaken niet handig. De druk op het zorgpersoneel is al zo hoog.” Hij verwacht dat de jaarwisseling niet helemaal probleemloos zal verlopen, maar hij hoopt dat mensen oud en nieuw niet helemaal gaan vergallen.

Lees ook: Reinier de Graaf Delft: "Wij schalen toch op tijdens de jaarwisseling!" >

‘’We zullen echt moeten afwachten,’’ aldus Bram Stoop van Stadsbelangen Delft zegt: “Wat ik ervan verwacht is dat je er helemaal niks van kan verwachten. Wat er dit jaar rond de jaarwisseling gaat gebeuren is niet te voorspellen. Er zijn mensen die zich bij de regels neerleggen, maar andere totaal niet. Er valt geen pijl op te trekken.”

Geen slechte reputatie voor Delft

Christine Bel van D66 hoopt dat we saaie jaarwisseling krijgen, die niet spannend wordt. “Laten we dit jaar maar eens het oude jaar uitzwaaien met een oliebol op de bank en een muziekje op de achtergrond. En dan maakt het mij niet uit dat de muziek even iets te hard gaat. Er zal heus her en der wel een incidentje zijn, maar ik denk niet dat het helemaal uit de hand zal lopen. Delft heeft nou eenmaal niet de reputatie dat het tijdens de jaarwisseling totaal mis gaat.”

Burgermeester Marja van Bijsterveldt schreef namens het college eerder in een brief aan de gemeenteraad al: ‘We staan aan de vooravond van een complexe jaarwisseling. De jaarwisseling wordt uitgebreid voorbereid door alle betrokken partijen’. Zo zijn donderdagmorgen alle prullenbakken en ondergrondse containers afgesloten.

Containerbranden en kerstboom in de fik

Eerder deze maand waren er al opmerkelijk veel containerbranden in de wijk Vrijenban en ook in Wippolder was het deze week raak. Daarnaast zijn er de afgelopen tijd -verspreid over Delft- ook al verschillende autobranden geweest, iets wat elk jaar wel voorkomt. Ook werd er afgelopen zondagmiddag in de hal van een appartementencomplex aan de Teding van Berkhoutlaan in Delft een kerstboom in brand gestoken. Bewoners moesten via het trappenhuis naar buiten vluchten. Tegen het AD zei bewoonster Tilly (76) hierover: ‘’Ik hou mijn hart vast. Er wonen veel oudere mensen in deze buurt. Zo’n brandende kerstboom of wat ze dan ook in de fik steken, zorgt voor veel onrust en angst.’’ Jan Peter de Wit plaatste donderdagochtend op twitter ook al een update van de eerste brand op oudjaarsdag op de Rotterdamseweg.

Lees ook: Gemeente Delft roept op kerstboom niet zomaar op straat te zetten>

Hoe Oud&Nieuw zal verlopen dit jaar weten we natuurlijk pas vannacht en morgenochtend. Wij van Omroep Delft wensen u alvast een heel fijne jaarwisseling en een mooi, gezond en inspirerend jaar!