Oud en nieuw: extra politie inzet om rellen, brandstichting en huisfeesten te voorkomen

Oud & Nieuw wordt dit jaar anders dan anders in Delft en de rest van het land. Vuurwerk en carbidschieten zullen niet mogelijk zijn en je mag maar met twee personen zijn (kinderen onder de 13 uitgezonderd). Om rellen, brandstichting en huisfeesten te voorkomen nemen zowel de Delftse burgemeester als de politie maatregelen.

Onvoorspelbare jaarwisseling

Dit jaar zullen de politie en brandweer extra alert zijn op vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. Ook op het afsteken van vuurwerk wat dit jaar illegaal is, zullen de handhavers scherp toezicht houden. Vorige maand schreven we nog dat er ruim 600 kilo vuurwerk gevonden werd in Delftse kelderboxen en op 27 december werd een Delftse tiener aangehouden omdat hij meer dan 260 nitraten en ander vuurwerk in zijn bezit had.

De nationale politie geeft in het Radio 1 journaal dan ook zich voor te bereiden op een ‘‘onvoorspelbare jaarwisseling’’. Daarnaast gaat de politie ook handhaven bij huisfeesten. ‘’We drukken niet onze neus tegen elk raam. Maar tien man in een woonkamer, dat vind ik in deze tijd een exces. Dan gaan we echt wel aanbellen,” zo stelt de politiechef van Oost-Brabant Wilbert Paulissen tegen het AD.

Vuurwerk

Om dit beleid te handhaven stelt de korpschef van de nationale politie Henk van Essen dat er fors meer mensen ingezet zullen worden door het hele land. Maar de precieze aantallen worden uiteindelijk bepaald door het lokale gezag, zo meldt de NOS. Naast de huisfeesten zal de nadruk liggen op het illegale vuurwerk, waarvan er inmiddels al ruim 112.000 kilo vuurwerk onderschept is zo meldt het Openbaar Ministerie.

Wie toch vuurwerk op zak heeft kan een dure boete riskeren >

Dit is een ruime groei ten op zichten 2019 aangezien er toen ruim 61.000 kilo vuurwerk werd gevorderd. Dit kan echter deels komen doordat dit jaar al het vuurwerk behalve F1-categorie (denk aan sterretjes en knalerwten) verboden is.

Vreugdevuur in Delft

Deze maand maakte burgermeester Marja van Bijsterveldt bekend dat de traditionele vreugdevuren op de Brasserskade en in Tanthof niet door kunnen gaan. Er was eerst nog gekeken om een kleinschaliger vreugdevuur te organiseren maar volgens de burgemeester was ook dit niet uitvoerbaar: ‘’Placeren en 1,5 afstand passen niet bij een buurtfeest zoals een vreugdevuur,’’ aldus Van Bijsterveldt.

Vergunning

Vorig jaar konden de vreugdevuren ook niet gehouden worden. Toen werd er door de burgemeester en wethouders besloten dat de vreugdevuren niet veilig genoeg waren en daarom werd een evenementenvergunning verplicht voor wie een vreugdevuur wilde organiseren. Maar er werden geen aanvragen gedaan voor zo’n vergunning, waarom deze uit bleven is onduidelijk.

Wist je dit al: je kunt je vuurwerk nog zonder boete of straf inleveren >

De burgmeester hoopt volgend jaar wel weer vergunning te kunnen geven voor vreugdevuren: ‘’Ik wil de organisatoren complimenteren voor hun serieuze aanpak van de vergunningaanvraag en hoop dat de vreugdevuren volgend jaar wel op een veilige manier kunnen plaatsvinden.”