Lente-excursie in de Delftse natuur én in je eigen achtertuin

Wie deze lente nog naar activiteiten zoekt voor de kinderen, neefjes en nichtjes of oppaskindjes organiseert IVN Delft een activiteit die jonge ontdekkers niet alleen bezig houdt maar ook iets leert over de natuur. De jeugdgidsen hebben namelijk een belevenisexcursie uitgezet op de Tanthofkade Noord en het park Buitenhof.
 
IVN Delft organiseert voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar een excursie door de ‘achtertuin van Delft’ of je eigen achtertuin. ‘’De lente is het jaargetijde waar wordt gebouwd aan nesten, bloemen gaan bloeien en geuren, bijen gaan zoemen, zaden ontkiemen, knoppen gaan uitlopen,’’ zo stelt het IVN.
 
Bomenpaspoort
En juist daarom organiseren ze voor het eerst een lente-natuurexcursie: ‘’Dieren en mensen zijn verliefd, alsof ineens alles wakker is en alles zich laat ruiken, zien, voelen, en horen. Dit ga je tijdens de excursie met je ogen, oren, neus en handen allemaal zelf ervaren. Wat hebben bloemetjes met bijen, ga op zoek naar vogels en maak een bomenpaspoort.’’
 
Cultuurtafel Delft bekritiseert bezuinigingen via confronterend schilderij René Jacobs >
 
Aan de hand van een interactieve route leren kinderen spelenderwijs meer over de natuur. Tijdens de route kunnen ze met hun eigen bomenpaspoort – te downloaden via de website – en vogelbingo omschrijven hoe bomen eruitzien, voelen en welke dieren erin de bomen leven en met de vogelbingo spotten ze roodbosjes, krakeenden en halsbandparkieten.
 
Let wel op: je volgt de excursie zelfstandig, het is dus raadzaam om samen met de kinderen mee te lopen en te ontdekken. Het IVN geeft geen georganiseerde excursies, het is de bedoeling dat je zelf op pad gaat. Voor de eerste vijftig aanmelders van de excursie heeft het IVN nog iets leuks: zij krijgen een verrassing thuisgestuurd.

Verrekijker
Daarnaast zijn er verschillende filmpjes op de website van het IVN terug te vinden waarin er stapsgewijs wordt uitgelegd hoe de excursie werkt, hoe je het bomenpaspoort invult en nog meer educatieve filmpjes.

Tijdens de toch raadt het IVN je aan de volgende spullen mee te nemen: wascokrijtje, een potlood, vergrootglas, een verrekijker en eventueel laarzen. Het bomenpaspoort, de vogelbingo en de route vindt je hier. En wie tijdens zijn tocht een foto of video maakt en deze post op Instagram met de hashtag #deachtertuinvandelft of #lenteindeachtertuinvandelft maakt ook nog eens kans op een verassing.

Vaccinatielocatie Mozartlaan gaat maandag 29 maart open >

Het IVN is een vereniging van vrijwilligers en donateurs die zich inzetten voor natuur- en milieueducatie. ‘’Dit doen we door middel van het organiseren van excursies en cursussen in en om Delft, omdat we de bewustwording en beleving van natuur- en milieu in de directe leefomgeving heel belangrijk vinden,’’ aldus het IVN.