Cultuurtafel Delft bekritiseert bezuinigingen via confronterend schilderij René Jacobs

Kunstenaar René Jacobs (schilderijen horen niet bij tekst uit het artikel)

Cultuurtafel Delft, het samenwerkingsverband van de Delftse kunst- en cultuursector, presenteert komende week een kunstwerk van Delftse kunstenaar René Jacobs aan het college en de gemeenteraad van Delft. Dat doen ze naar aanleiding van de voorgestelde bezuinigingen op de culturele sector van Delft. De Cultuurtafel wil op deze manier aandacht vragen voor de penibele situatie en doet een beroep om de plannen te heroverwegen.

De bezuinigingen werden twee weken geleden gepresenteerd in het financiële Herstelplan Delft in Balans en zijn nodig om de Delftse begroting -rondom een tekort van € 7,7 miljoen- sluitend te maken. Delftse cultuurinstellingen worden er wederom hard door geraakt. Meest spraakmakende nieuws daarover deze week was de bijl in de subsidies voor expositieruimte 38CC en bibliotheek DOK. Laatstgenoemde is ook gestart met een actie via posters en de hashtag #slechtverhaal.

Sociale behoeftes na coronacrisis

De Cultuurtafel vindt de keuzes onbegrijpelijk, zeker vanwege de essentiële rol in de herstellende economie van de stad na de coronacrisis. ‘’Culturele activiteiten leiden tot directe en indirecte bestedingen, bijvoorbeeld voor de lokale horeca, hotels en winkels. Ook voorziet cultuur bij uitstek in sociale behoeften die Delftenaren zo lang hebben moeten ontberen: ontspanning, ontmoeting, uitgaan, bezinning, vermaak en saamhorigheid.’’ Als het Herstelplan doorgaat zoals het nu is, wordt het de vraag of sommige culturele instellingen in staat zullen zijn hun meest basale kosten te kunnen dekken.

Kebabzaak

De naderende bezuinigingen inspireerde Jacobs tot het maken van het kunstwerk “Groeten uit Delft”. Een reusachtige ansichtkaart maakt in één oogopslag duidelijk waarom Delft zo’n aantrekkelijke stad is om in te wonen of te bezoeken. De achterkant van de kaart toont een compleet ander beeld. Het brede spectrum van culturele aanbod heeft plaatsgemaakt voor leegstand, verschraling en verloedering. Theater de Veste is veranderd in een filiaal van de Action en Museum Prinsenhof Delft in een kebabzaak. Met het schetsen van de twee verschillende werelden in één en hetzelfde kunstwerk vraagt Jacobs aan de gemeente welk toekomstbeeld zij voor ogen hebben: Delftse cultuur als utopie of dystopie?

Het kunstwerk is vanaf 27 maart te zien in de etalage van Galerie Art Jacobs.

Lees ook: Cultuurtafel roept gemeente op te investeren in cultureel aanbod van Delft >

Cultuurtafel Delft bestaat uit ART Jacobs, Camerata Delft, Ciccionina, Delft Chamber Music Festival, Delft Fringe Festival, DOK, Filmhuis Lumen, Highlight Delft, Jazz Festival Delft, Koninklijke Harmoniekapel Delft, Lijm en Cultuur, Night at the Museum Delft, Mooi Weer Spelen, Museum Paul Tetar van Elven, Prinsenkwartier, Royal Delft, Stichting CanIdream, Stichting DelftsPeil, Stichting Pop Promotie Delft, Rietveld Theater Delft, Stichting Theaternetwerk, World Art Delft, Vermeer Centrum Delft, Taptoe Delft, TEDxDelft, Theater de Veste, TU Delft X, VAK, centrum voor de kunsten, Westerpop en 38CC.