Het gebruik van lachgas wordt op veel plekken verboden in Delft

Foto: Sebastiaan ter Burg - Flickr

Het gebruik van lachgas in auto’s en op straat is wat de gemeente Delft betreft verleden tijd. Een aankomend verbod moet volgens de gemeente overlast en gevaarlijke situaties voorkomen, Delft wil hiervoor niet wachten op de doorvoering van de landelijk wetgeving.

De voornaamste reden voor de snellere doorvoering van het verbod komt doordat de gemeente ziet dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen lachgas gebruiken. ‘’Lachgas is slecht voor de gezondheid van de gebruiker en het veroorzaakt overlast en gevaar in het verkeer,’’ aldus de gemeente.

Gevaarlijke situatie

De lachgasgebruikers zouden verkeersongevallen veroorzaken en de groepjes gebruikers zijn volgens de gemeente vaak luidruchtig en niet aanspreekbaar. Wat voor een onveilige situatie op straat zorgt, ook worden de metalen flesjes en lege ballonnetjes op straat achtergelaten.

De gemeente voert daarom een uitgebreid verbod in om het gebruik van lachgas op meerdere plekken in de stad in te dammen. Op basis van dit uitgebreidere verbod kunnen de politie en boa’s beter optreden tegen overlast in gevaarlijke situaties.

Heb je dit al gelezen? Bijna negentig procent eerstejaarsstudenten TU weet niet wat hen te wachten staat na studie >

De burgemeester, Marja van Bijsterveldt, ziet het verbod ook als een noodzakelijke stap: “Lachgas is niet goed voor onze jongeren en het veroorzaakt gevaar in het verkeer en veel overlast op straat. Wij krijgen daar steeds meer klachten over. De politie rapporteert vaker over het gebruik van lachgas in de stad. In afwachting van nationale wetgeving acht ik deze stap dan ook noodzakelijk.”

Reinier de Graafweg

Net als in Delft geldt er inmiddels in de helft van alle Nederlandse gemeenten een verbod op het gebruiken van lachgas. Er zijn drie gradaties: een volledig verbod, een verbod in aangewezen gebieden (dit gaat ook in Delft gelden) en een verbod bij hinder.

De voornaamste reden voor het aanscherpen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) was het niet snel genoeg optreden van het landelijke kabinet. Het landelijke verbod op lachgas wordt pas van kracht in 2022. Echter, voor veel gemeenten – waaronder Delft – ging dit niet snel genoeg en daarom pasten zij nu de APV al aan.

Lees ook: Gemeenteraad stuurt brandbrief naar Den Haag: 'Nu is het genoeg' >

De lijst gebieden waarin het gebruik van lachgas verboden zal worden is uitgebreid. Bijvoorbeeld bij de Reinier de Graafweg, Kruithuisweg en bij de Zuidmade is het straks verboden. Het volledige overzicht kun je terugvinden op de website van de gemeente. Het verbod geldt een dag na ondertekening van het besluit.