Twee verdachten cocaïnezaak en mogelijke criminele organisatie vrij wegens persoonlijke omstandigheden

Foto: Rechtbank Den Haag, bron: Google Maps

Twee vrouwen uit Delft worden ervan verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd met de twee verdachten van een moord in de Colignystraat in Delft. De drugszaak staat los van de moordzaak.

In september vorig jaar werd de 36-jarige Chakib met messteken om het leven gebracht in een woning aan de Colignystraat. Een Hagenaar en een Delftenaar, beide 23 jaar oud, zitten voor deze zaak sinds enkele maanden vast. Maar tijdens het onderzoek naar de moord kwam de politie er ook achter dat beide mannen mogelijk actief waren in de drugshandel.

Cocaïnehandel
Op basis van de nieuwe informatie hield de politie een 45-jarige vrouw aan, de moeder van de Haagse verdachte – Vincenzo S. Omroep West meldt dat de vrouw vanuit de keuken in haar Delftse woning cocaïne zou hebben verpakt en verhandeld.

Schoonmaakdag en alcoholcontroles: dit gebeurde afgelopen weekend in Delft >

Naast deze vrouw werd ook nog een 41-jarige vrouw uit Delft aangehouden. Zij zou een vriendin zijn van de Haagse moordverdachte en ook zij zou een actieve rol hebben gespeeld in de cocaïnehandel.

Tijdens een zitting op vrijdag 19 maart werd duidelijk dat vrouwen niet worden verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke steekpartij. De advocaat van de vrouwen vroeg diezelfde dag om hun vrijlating.

Persoonlijke omstandigheden
De 45-jarige Delftse kampt met ernstige gezondheidsproblemen die niet in de gevangenis behandeld kunnen worden, zo meldt Omroep West, en de 41-jarige vrouw is hard nodig bij de opvoeding van haar dochter, een middelbare scholiere.

Hoewel de rechtbank meende dat de verdenkingen van drugshandel ernstig zijn, besloot ze de twee toch te schorsen uit voorarrest vanwege de persoonlijke omstandigheden. De rechter waarschuwde wel dat als er uitspraak wordt gedaan in de zaak, de twee misschien alsnog terug moeten keren naar hun cel.

Ultrasound gebruiken om te kijken naar cellen stelt razendsnel lichte beroertes vast >

In de drugszaak zijn nog andere verdachten betrokken. Eerder werd een 19-jarige inwoonster van Berkel en Rodenrijs al vrijgelaten. Een 21-jarige man uit Delft blijft daarentegen vastzitten. Op 2 en 3 september dit jaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld.