Gratis film, theater en pubquiz: zo geeft Delft aandacht voor mentale gezondheid in Week van de Psychiatrie

Het is deze week (22 t/m 28 maart), de landelijke Week van de Psychiatrie. In Delft pakt de organisatie ieder jaar groots uit, maar dat uitte zich dit jaar noodgedwongen online in plaats van in fysieke activiteiten. Desondanks is daar een interessant programma uitgekomen met onder andere een theatershow, lezingen, spelletjes en gratis film kijken. Iedereen kan hieraan deelnemen.

Doel van deze week is voornamelijk het doorbreken van het taboe en het stigma die op mentale gezondheid rusten. Want ‘’het is oké om je niet oké te voelen’’, aldus de organisatie. De online activiteiten zijn georganiseerd voor iedereen die er behoefte aan heeft, van jong tot oud.

Het thema is dit jaar ‘’Betekenisvol meedoen.’’ Dat klinkt misschien in deze tijd tegenstrijdig met alle corona-maatregelen. Maar bijvoorbeeld een wandeling maken met iemand die het even nodig heeft, valt daar ook onder, of simpelweg een praatje met iemand die je altijd alleen op een bankje ziet zitten. Het kleinstee gebaar wordt enorm gewaardeerd door mensen en zo ben je dan ook betekenisvol bezig.

Lees ook: Welzijnsweek voor studenten is groot succes >

Programma

Maandagmiddag werd de week geopend door burgemeester Van Bijsterveldt, Iris Bandhoe (Raad van bestuur ggz-delfland) en Diana Bron (voorzitter van de Cliëntenraad). Vervolgens begon het programma met de theatervoorstelling ‘Strontzat!’, een openhartige voorstelling die gaat over heel diep in de stront zitten, hulp vragen en alle ellende van je afspoelen.

Woensdag 24 maart om 13:30 uur is er een interview te zien met Merlijn Kamerling, de zoon van Antonie Kamerling, die over zijn ervaringen met de zelfdoding van zijn vader zal praten. Er is een nabespreking waar mensen ook vragen kunnen stellen. Verder is een documentaire film te zien over slaapproblemen: ‘In de armen van Morpheus’, kun je sportief bezig zijn, en zitten er verschillende spelonderdelen in het programma, waaronder een pubquiz en een muziekquiz. Het volledige programma en andere kijk en luistertips, zijn te vinden op de website. Tot en met zondag 28 maart kun je hier alles terug kijken.

Herstelacademie

Acties als de Week van de Psychiatrie zijn onderdeel van de GGZ. Daaronder valt in onze regio ook de herstelacademie van Doel Delfland (in de wijk Buitenhof), waar jong en oud welkom is voor een kop koffie en een praatje. ''Meedoen in de samenleving is belangrijk, je wil een rol hebben en van waarde zijn op een of andere manier. Gezien worden. Maar meedoen is niet voor iedereen even gemakkelijk, soms moet je daarbij geholpen worden. Juist hierom is het fijn als je ergens terecht kan waar je zonder verwachtingen en zonder druk kan meedoen.’’

Lees ook: Studenten hebben versoepeling hard nodig, psychische klachten nemen toe >

Gratis trainingen altijd beschikbaar

Er zijn buiten deze themaweek verschillende (gratis) traininen te volgen, online of op locatie. Ook in tijden van corona je zo je mentale weerbaarheid versterken. De Week van de Psychiatrie is opgedragen aan alle mensen die zich hebben ingezet voor verbetering van positie en het leven van mensen met psychische problematiek. Ondanks de pogingen van de GGZ om dichter bij deze mensen te komen, staan er nog steeds te veel van hen langs de kant, aldus de organisatie.

Mocht het je trouwens leuk lijken om je als vrijwilliger aan te sluiten bij de herstelacademie Delfland, kun je je hier aanmelden.