Welzijnsweek voor studenten is groot succes

Een aantal TU studenten organiseert vanuit de organisatie 5voor12 op het moment de Wellbeing Week; een week in het teken van het mentale en fysieke welzijn van de Delftse student. Voor iedere student die er helemaal klaar mee is om elke dag de wereld te moeten meemaken vanachter hetzelfde schermpje en hetzelfde bureau vanuit huis, is een inspirerend (online) programma georganiseerd. Het blijkt onverwacht een groot succes. Voor de komende twee dagen is er nog plaats voor een aantal activiteiten.

Het coronavirus zorgt niet alleen voor een crisis in de gezondheidssector, vele groepen van de bevolking lijden erdoor aan isolatie, eenzaamheid en gebrek aan structuur. Ook studenten hebben er last van. Ze ontmoeten nog weinig nieuwe mensen en krijgen geen creatieve input via evenementen of andere bijeenkomsten, iets wat normaal belangrijke afleiding geeft tussen het studeren door. Niet eerder waren er zoveel studenten die in de put zitten. Daarom is er nu de Wellbeing Week voor de studenten in Delft. De organisatie wil de studenten hiermee een positieve boost geven in deze tijden waarin veel mensen zich behoorlijk down kunnen voelen.

''We wisten van tevoren niet hoe dat ging lopen, maar het blijkt nu dat heel veel studenten zich opgeven en er behoefte aan hebben'', vertelt Marianne van Tuyll, een van de organisatoren. ''Dat geeft aan hoe belangrijk het is dat we meer aandacht geven aan het welzijn van studenten.'' In totaal zijn er boven de 1000 aanmeldingen geweest voor de verschillende workshops.

Wim Hof en mocktails

De hele week worden er interessante online workshops georganiseerd die bijvoorbeeld je creativiteit stimuleren, je vaardigheden als leider verbeteren, of je bezig laten zijn met mentale gezondheid. Ook zijn er sportieve activiteiten om je studiedag mee te beginnen of te eindigen. Zo kwam neuroloog Dick Swaab 'langs' om te vertellen over verschil in seksualiteit, vertelde een instructeur van 'The Ice man' Wim Hof over de Wim Hof Methode, zijn er yogalessen en leer je mocktails maken. Alle studenten in Delft kunnen meedoen en het is helemaal gratis. Er zijn nog een aantal plekken vrij voor de komende twee dagen. Op de website vind je daarvoor meer informatie en het programma.

De organisatie had het succes van de week niet verwacht omdat het weer iets is wat online georganiseerd wordt, iets waar mensen juist vanaf willen. Maar een andere manier is natuurlijk simpelweg niet goed mogelijk. Van Tuyll: ''Het gaat erom dat je andere dingen aanbied dan de standaard dingen die online zijn, zoals colleges of werkgroepen.''

Het is volgens Van Tuyll ook belangrijk dat de aandacht voor het welzijn van studenten blijft. ''Het is belangrijk dat we dit soort acties doorzetten. We zien nu hoeveel behoefte hieraan is.''

Lees ook: Een op de drie studenten beoordeelt het leven met een zware onvoldoende >