Studenten hebben versoepeling hard nodig, psychische klachten nemen toe

De huisartsen van de Studentengezondheidszorg (SGZ) in Delft maken zich zorgen. Er kloppen steeds meer studenten aan met psychische klachten. Corona en de bijbehorende maatregelen zorgen bij de studenten voor depressie en angsten, zo laat huisarts Kirsten Flink desgevraagd aan Omroep Delft weten.

"We zien mensen ernstige klachten ontwikkelen, angsten en depressieve klachten. Dit geldt voor Nederlandse studenten, maar zeker ook voor buitenlandse studenten, die hier soms nog niet eens ruimte hebben gehad iets van een sociaal netwerk op te bouwen," aldus Flink.

Lees ook: Coronacrisis zorgt voor meer drugs en drank gebruik onder studenten

Wat versoepelingen van de coronamaatregelen zouden dus heel erg welkom zijn en niet alleen voor de studenten. Maar komen er versoepelingen en wat zullen die gaan inhouden? Maandagavond zullen we het weten, omdat er dan een om 19.00 uur een nieuwe corona persconferentie is.

Versoepelingen misschien over drie weken

De verwachting is dat er vooralsnog geen nieuwe versoepelingen worden aangekondigd, omdat de besmettingscijfers in Nederland te hoog blijven. Wél willen Demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge hoogstwaarschijnlijk perspectief bieden voor versoepelingen over drie weken - zoals het toelaten van meer bezoekers in winkels en een eventuele heropening van de terrassen. Maar dan moeten de besmettingscijfers wel de goede kant op gaan. Dat is nu nog steeds niet het geval, met opnieuw meer nieuwe besmettingen het afgelopen weekend dan gemiddeld.

Lees ook: Vaccineren in Delft vanaf 8 maart mogelijk

Ook in het Reinier de Graaf ziekenhuis worden nog altijd Covid-patiënten opgenomen. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat aan Omroep Delft weten dat er op dit moment zes patiënten op het Intensive Care liggen en zestien Covid-patiënten op de verpleegafdeling. We hebben voldoende bedden en capaciteit op snel op te schalen mocht dit nodig zijn, zegt woordvoerder Maurice Heijboer. Dit gebeurt altijd in nauwe samenwerking met het ROAZ en andere ziekenhuizen in de regio. We zijn alert op de ontwikkelingen, zodat we iedereen de juiste zorg kunnen bieden. Dit geldt voor zowel corona- als niet-corona-patiënten.