Gemeente Delft neemt extra maatregelen voor de jaarwisseling náást het vuurwerkverbod

Eerder schreven wij al dat een vuurwerkverbod en carbidschieten niet toegestaan zijn deze jaarwisseling. Om de openbare orde te handhaven voegt de gemeente Delft daar nu nog een aantal maatregelen aan toe.

De gemeente treft preventieve maatregelen om vandalisme in de openbare ruimte zoveel mogelijk te voorkomen. Zo worden prullenbakken weggehaald, brievenbussen afgeplakt en wordt rommel op straat verwijdert, schrijft Omroep West.

LEES OOK: Deze zeven kerstfilms wil je niet missen >

Daarnaast mag je maar maximaal twee bezoekers over de vloer hebben tijdens de jaarwisseling en maar met maximaal twee mensen –met uitzondering van huishoudens groter dan twee mensen– buiten zijn tijdens Oud en Nieuw. Zoals wij eerder al meldden is vuurwerk afsteken en bij je dragen ook ten strengste verboden.

Gevangenisstraf

Wie wel met vuurwerk op zak loopt, riskeert een boete van minimaal 100 euro en wie het afsteekt riskeert een boete van minimaal 250 tot maximaal 1200 euro. De boete is afhankelijk van het gewicht en het soort vuurwerk, bij herhaling is de boete flink hoger. Daarnaast kunnen jongeren tot 18 jaar een taakstraf van 60 tot 70 uur krijgen voor het maken en/of afsteken van een vuurwerkbom.

Vuurkorven verboden

De ouders van de jongeren tot 18 jaar betalen de schade die het vuurwerk veroorzaakt. Daarnaast is het handelen van vuurwerk strikt verboden dit jaar, er staat een (mogelijke) gevangenisstraf op. Hetzelfde geldt voor het gooien van vuurwerk naar hulpverleners of geweld tegen de politie.

Naast carbidschieten en vuurwerk zijn ook vreugdevuren dit jaar verboden in Delft. In overleg met de organisatoren is besloten de vuren niet door te laten gaan, omdat het niet mogelijk is om de vreugdevuren op een veilige plezierige manier te organiseren waarbij er ook rekening wordt gehouden met de 1,5 meter afstand. Van 22 december tot 2 januari mag je ook geen fakkels, terrashaarden of vuurkorven gebruiken en het verbranden van afval in de tuin of op straat is uiteraard ook verboden.

LEES OOK: Pleintje van ’t Hartjesveld weer groen, levendig en klimaatbestendig >

Daarnaast meldde RTL Nieuws eerder deze maand dat er door het hele land fors meer politie ingezet zal worden om de huidige regels omtrent vuurwerk, samenscholingsverbod, carbidschieten en vreugdevuren te handhaven.

Mocht je iemand illegaal vuurwerk zien afsteken of een open vuur zien maken dan kun je dit melden bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.