Verbod op carbidschieten in Delft, geen alternatief voor vuurwerk

Foto: Roel Buisman

Delft, 23-11-2020 - Wie dacht dat carbidschieten een alternatief zou zijn voor vuurwerk dit jaar, zal teleurgesteld worden. Meerdere steden waaronder Den Haag kwamen gisteren met een verbod op carbidschieten. In Delft is de traditie uit het noorden en het oosten van het land al langere tijd verboden én dat blijft ook zo tijdens de aankomende feestdagen.

 

Lees ook: Nieuwe steunmaatregelen voor Delftse ondernemers >

 

Wie vuurwerk wil zien dit jaar zal oude vuurwerkshows online terug moeten kijken of zich uit moeten leven met sterretjes en knalerwten, want de pijlen, rotjes en fonteinen zijn dit jaar streng verboden. Op 13 november besloot het kabinet een tijdelijke vuurwerkverbod in te voeren voor de aankomende jaarwisseling.

Het verbod is ingevoerd om de zorg te ontlasten die tijdens jaarwisseling van vorig jaar nog 1300 mensen met vuurwerkletsel behandelden. Voor vuurwerkliefhebbers en verkopers was het verbod een domper, maar zij hebben nu een alternatief op het oog: carbidschieten. Deze traditie die van oudsher vooral plaatsvindt in het noorden en oosten van het land, moet knalliefhebbers een alternatief bieden.

 

Lees ook: In nieuwe campagne vraagt het Reinier de Graaf ziekenhuis om respect voor de zorgmedewerker >

 

Alleen niet in Delft. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Delft is namelijk opgenomen onder artikel 2:16 dat carbidschieten in Delft verboden is. Dit blijft ook zo tijdens de jaarwisseling van 2020 naar 2021 zo laat een woordvoerder van de gemeente ons weten. Nu volgt dus ook Den Haag met een verbod op carbidschieten. Maar ook Dordrecht, Breda, Lisse, Hillegom, Noordwijk, Teylingen hebben inmiddels een verbod en in veel andere gemeenten zijn er gesprekken om het carbidschieten te gaan verbieden.

 

Afgelopen jaarwisseling zorgde carbidschieten voor negen procent van al het letsel veroorzaakt door legaal vuurwerk, kwam door carbidschieten, zo meldt de NOS. De traditie is vanavond dan ook onderwerp bij het Veiligheidsberaad, het overleg met de 25 veiligheidsregio’s. Hier zal worden gekeken naar hoe een gezamenlijke aanpak en hoe een verbod eruit moet zien.