Pleintje van ’t Hartjesveld weer groen, levendig en klimaatbestendig

 
Regentonnen worden neergezet, tulpenbollen gepoot en een derde van de tegels weggehaald. De afgelopen tijd is er door omwonenden hard gewerkt om het pleintje van ’t Hartjesveld in Delft te vergroenen, levendig en klimaatbestendig te maken. 
 
In de lente wordt de rest van het plein aangepakt. Er komen dan inheemse planten en er wordt gras gelegd. De bewoners worden gesteund door lokale partners waaronder “De KlimaatMaat”. Dit is een initiatief van duurzaamheidscentrum De Papaver in samenwerking met de gemeente Delft.
 
Fieke Grooters, één van de initiatiefnemers legt het plan uit: "Samen met de buren van ’t Hartjesveld gaan we ons pleintje vergroenen. We gaan er samen een fijne plek van maken om te spelen, lekker te zitten en elkaar te ontmoeten. Voor de beplanting is zijn er inheemse soorten gekozen die bijdragen aan een verrijking van de biodiversiteit. Met de tegels die we er uit halen gaan we muurtjes en plantenbakken maken. En met de regentonnen willen we onze tuin kunnen voorzien van water en we proberen ook alle schuurtjes te voorzien van een groen dak."

Hulp van een KlimaatMaat
Verschillende lokale partners steunen de bewoners van ‘t Hartjesveld. "We merkten dat inwoners van Delft hun buitenruimte wel klimaatbestendig willen maken maar weerhouden worden om aan de slag te gaan door vragen en hulp die ze nodig hebben. De KlimaatMaat is dan de oplossing. Het idee is dat we de kennis en ervaring die er in de stad is, van zowel bewoners als professionals, benutten om andere bewoners te helpen om aan de slag te gaan." zegt Annie Breeuwsma, projectleider bij De KlimaatMaat.