FNV vraagt minister in te grijpen bij censuur TU Delft

Vakbond FNV vraagt minister van Onderwijs Dijkgraaf om in te grijpen bij de TU Delft. Dit vanwege het gedwongen laten verwijderen van een artikel van het onafhankelijke journalistieke platform Delta.
TU Delft conferentiecentrum | © Unsplash

Eerder deze week plaatste Delta een artikel met de titel ‘Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met de rector’. Later op de dag werd deze onder druk van het bestuur van de TU Delft offline gehaald. Hier maakte de TU Delft excuses voor, maar daardoor is volgens FNV de kous nog niet af. Het demonstreert volgens hen de vermeende intimidatie op de werkvloer bij de universiteit.



Op de website van FNV valt te lezen: “Als FNV zien wij hier een pijnlijk duidelijke bevestiging van de onveilige werksituatie die binnen TU Delft heerst. Het CvB kan hier niet wegkomen met een eenvoudig excuus. Ze zou zich pal achter haar eigen medewerkers moeten stellen en hen nadrukkelijk bescherming moeten bieden zodat zij in journalistieke vrijheid hun werk kunnen doen.”

Volgens FNV is het daarnaast zo, dat een journalist van Delta verwijderd is uit een openbaar overleg met de vakbonden. “Ook daarvoor is excuus op zijn plaats”, schrijven zij.

Cursor
Het is niet de eerste keer dat een universiteitsblad gecensureerd wordt door de bijbehorende universiteit. Amper een half jaar geleden ging Cursor, het onafhankelijke journalistieke platform van de TU Eindhoven, tijdelijk op zwart. Dit deden zij uit protest tegen censuur. “In reactie op Kamervragen die destijds gesteld werden, liet minister Dijkgraaf weten dat hij van alle instellingen verwacht de journalistieke vrijheid te beschermen en ruimte te bieden voor artikelen die kritisch zijn op de eigen organisatie. Het CvB van de TU Delft laat zich niet weerhouden door deze uitspraak van de minister. We vragen minister Dijkgraaf daarom in te grijpen”, aldus FNV.