Excuus TU na gedwongen terugtrekking artikel Delta

Delta, het onafhankelijke journalistieke platform van de TU Delft, publiceerde maandag een verhaal getiteld ‘Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met de rector’. Later die dag werd het bericht verwijderd. Reden hiervoor: “Zou Delta dat niet doen, dan zou de TU Delft, waar alle redacteuren van Delta in dienst zijn, Delta en de hoofdredacteur persoonlijk aansprakelijk stellen voor eventuele schade die de TU zou lijden.”

TU Delft | © Unsplash
Dit schrijft hoofdredacteur Saskia Bonger in een bericht dat maandagavond op de website van Delta verscheen. Het verwijderde artikel ging over een groep van 15 medewerkers die een melding deden van wangedrag door een directeur van de TU. Na deze melding, zou deze groep het zwijgen zijn opgelegd door het bestuur, op straffe van ontslag. Bonger schrijft: “Namens de in het verhaal genoemde directeur sommeerde een advocatenkantoor Delta dit artikel te verwijderen. Zo niet, dan zou aangifte volgen wegens smaad of laster.” 

 

‘Juridische intimidatie’ 
Ook de juridische afdeling van de TU zelf zou zich bij Delta hebben gemeld, omdat er geciteerd zou zijn uit ‘vertrouwelijke documenten’. Vanuit deze afdeling kwam dan ook het dreigement Delta en de hoofdredacteur persoonlijk aansprakelijk te stellen. 
Ondanks dat het bericht nu niet meer op de website te lezen is, schrijft Bonger: “Voor dit verhaal hebben wij meerdere bronnen, elke bewering is onderbouwd. We staan achter elk woord in het artikel.” Ook schrijft ze niet te ‘buigen voor deze juridische intimidatie’. De reden om het artikel toch offline te halen is dat de redactieleden van Delta “menen dat de TU haar geld en tijd beter kan besteden dan aan het voeren van rechtszaken tegen haar eigen medewerkers.”  

 

Onderwijsinspectie 
Dit artikel van Delta komt na een rapport van de onderwijsinspectie, waarin wordt geconcludeerd dat het slecht gesteld is met de sociale veiligheid van werknemers van de Technische Universiteit Delft. Dat de TU op deze manier reageert op het artikel van Delta is volgens Bonger ‘een bevestiging van de situatie waarin de TU zich volgens de onderwijsinspectie bevindt’. 

 

Op de website van de TU staat ondertussen een statement met excuses naar Delta. Rector Magnificus Tim van der Hagen: “Ik kan heel goed begrijpen dat dit opnieuw gevoelens van teleurstelling en verontwaardiging oproept. Juist nu. Juist nu het ons er alles aan gelegen is om vooral zo zorgvuldig mogelijk de broodnodige stappen te zetten naar een sociaal veilige omgeving voor al onze studenten en medewerkers en evenzo voor de redactie van Delta die in een veilige werkomgeving onafhankelijke journalistiek moeten kunnen bedrijven. Dit had niet zo moeten gebeuren en daarvoor bied ik namens het CvB welgemeende excuses aan, in het bijzonder aan de collega’s van Delta. Delta is een onafhankelijk journalistiek medium. Dat ze ons kritisch volgen, is niet altijd leuk maar wel goed en nodig. En dat moet zo blijven. 

 

TU Delft zit middenin het proces van het opstellen van het verbeterplan sociale veiligheid. Dat maakt het voorval extra pijnlijk. Het CvB beseft dat de gebeurtenissen van gisteren dit proces niet helpen. Daarom maken we nu deze excuses.” 


Zie ook:
Groeiend protest over 'wanbeheer‘ TU
Kritiek op TU-team dat problemen van sociale veiligheid moet oplossen