Er komt weer ruimte voor terrassen, muziek en evenementen in Delft

Westerpop Delft

Delft zal de komende tijd weer ruimte krijgen voor een zomer zoals iedereen die graag zou willen: met live muziek, evenementen en volle terrassen. Donderdagavond werd unaniem ingestemd met een initiatiefvoorstel dat STIP, VVD, GroenLinks, Onafhankelijk Delft en de Christen Unie hierover hadden ingediend. Er is binnen dit voorstel ook akkoord gegaan met financiële steun voor horeca door bepaalde kosten (leges) kwijt te schelden.

Met het voorstel, genaamd ‘Delft Nieuwe Energie’, willen de partijen horecaondernemers door de crisis heen helpen. Veel ondernemers hebben ondanks de financiële steun vanuit de landelijke overheid, hun spaargeld en pensioenpotje moeten aanspreken om een faillissement te voorkomen. Ook organisatoren van evenementen verkeren in zwaar weer. “Om hen een steuntje in de rug te bieden, nemen we maatregelen waarmee ondernemers klandizie aan kunnen trekken, onnodige regelgeving wordt weggenomen en de ondersteunende rol van de gemeente wordt versterkt”, aldus raadslid Rick van den Brink (STIP).

Lagere lasten horecaondernemers

VVD-fractievoorzitter Dimitri van Rijn droeg tijdens de raadsvergadering het college op om een korting te geven op de precariobelasting voor bestaande terrassen en om voor 2021 geen precariobelasting te heffen voor de tijdelijke terrassen. Dit kwam voort uit de motie ‘Lagere lasten horecaondernemers’ die de partij samen met STIP en het CDA indiende. Het college ging hiermee akkoord.

Terrassen niet overal mogelijk

Niet bij iedere horecazaak is ruimte voor een terras. Om ook die ondernemers te helpen, zei de raad initiatieven op andere locaties in de stad zo goed mogelijk te willen faciliteren. Van Rijn: “Hiermee creëren we een gelijker speelveld. Nu zijn de ondernemers aan zet om met initiatieven te komen om bijvoorbeeld op een stukje braakliggend terrein of in een park een terras op te zetten. We zijn benieuwd naar hun goede voorstellen!”

Lees ook: Jazz Festival Delft gaat door dit jaar >

Veel grootschalige evenementen zullen dit jaar waarschijnlijk niet door kunnen gaan. Daarom wordt regelgeving versoepelt zodat ondernemers bijvoorbeeld iets vaker een bandje bij hun terras kunnen laten spelen. Ook wordt er een voorbeeld genomen aan Leiden en Rotterdam door de aanvraagtermijn voor kleinschalige evenementen van 8 weken naar 4 weken te verminderen.

Tijdelijk

Het CDA en PvdA dienden een ammandement in om te wijzen op de tijdelijkheid van de versoepelingen. Ook vonden ze het belangrijk dat er er goede evaluatie moet komen van de nieuwe ontwikkelingen. Zo moeten de nadelen van de plannen voor kleine winkeliers niet over het hoofd worden gezien, of moet niet worden vergeten dat bijvoorbeeld rolstoelgebruikers niet altijd baat hebben bij een volle stad vol evenementen en terrassen. De raad was het hier mee eens.

Ook was er nog een motie van Hart voor Delft die het initiatiefvoorstel juist wat extra's wilde geven. Raadslid Jan Peter de Wit gaf aan nóg meer festiviteiten te willen creëren in de stad, zeker nu veel mensen niet op vakantie gaan. ''Het is te lang rustig geweest,'' aldus de Wit. Deze motie werd niet genoeg gesteund. De VVD benadrukte dat het woongenot van de bewoners niet moest worden aangetast. Van Rijn: ''We hebben geprobeerd een balans te vinden tussen de rust voor de Delftenaren en de mensen die erop uit willen.''

Lees ook: Cultuurtafel roept gemeente op te investeren in cultureel aanbod van Delft >

Gezellige plek

STIP raadslid Rick van den Brink is blij met de eensgezindheid van de gemeenteraad: “Zo geeft de raad mensen nieuwe energie om van de stad weer een gezellige plek te maken! Nu is het aan de stad om met mooie initiatieven te komen en van deze ruimte gebruik te maken. We kijken uit naar wat het allemaal teweeg gaat brengen in de stad!''