Dit gebeurt er op Internationale Vrouwendag in Delft

Foto: Archief : Fotocollectie Anefo

Dinsdag acht maart is het Internationale Vrouwendag. In Delft worden er ter ere van deze dag allerlei activiteiten georganiseerd.

Op Internationale Vrouwendag is opgericht om vrouwen één dag in het jaar extra in het zonnetje te zetten en daarmee ook de eisen – voor en door vrouwen – kenbaar te maken.

Geweld tegen vrouwen
De eerste keer dat Internationale Vrouwendag werd gevierd in Nederland was in 1912. Toen werd de dag nog georganiseerd om aandacht te geven aan de verbetering van vrouwenrechten, vooral het vrouwenkiesrecht. Tegenwoordig staat op deze dag een thema centraal. Dit jaar is dat het thema vrouw-man solidariteit.



Op de website van de Internationale Vrouwendag Delft staat: ‘’Internationale Vrouwendag is nog steeds hard nodig, ook anno 2022. Gendergelijkheid is nog steeds niet de norm en Nederland staat helaas nog op een beschamende 31e plek als het gaat om gendergelijkheid, volgens het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum.’’

Vooral als het gaat om gelijkwaardige salarissen en geweld tegen vrouwen valt er nog veel verbetering te behalen volgens de organisatie. Om dit alles onder de aandacht te brengen worden er verschillende activiteiten georganiseerd in Delft.

Lezingen
Zo kun je bij Museum Prinsenhof Delft terecht voor lezingen van de burgemeester Marja van Bijsterveldt, 'Lefwijf' co-auteur Jennifer Ebecilio en Robert Vos, schrijver van het boek ‘Fiftyfifty, het stappenplan voor het bevorderen van de doorstroom van vrouwen aan de top’. Ook rijkt Stichting 8 maart hier ’s avonds om 19:00 uur de Power Award uit. Met deze Award worden één of meerdere personen of organisaties in het zonnetje gezet voor hun bijdrage aan de emancipatie en participatie van anderen.

Heel buitenhof bakt
Het Cultuurhuis Delft verwelkomt iedereen dinsdagochtend vanaf 10:00 uur, met koffie in het wijkcentrum The Culture aan de Mozartlaan 670. Daar kun je je eigen baksels mee naartoe nemen om mee te doen aan ‘Heel Buitenhof Bakt’, toegang is gratis.



’s Middags kun je een online Dance Battle Women Connected volgen van 13:00 tot 15:00 uur, aanmelden is gratis en kan via info@womenconnected.nl. Later op de middag kun je naar Abtswoude Bloeit aan de Aart van de Leeuwlaan 33. Daar wordt van 16:00 tot 18:00 uur een modeshow met tweedehands kleding georganiseerd. Hier kun je ook terecht voor een stoelmassage of een knipbeurt.

Diner-buffet
Tenslotte kun je de dag ook afsluiten bij Abtswoude Bloeit, want hier wordt van 18:00 tot 20:00 uur een diner-buffert georganiseerd met DJ. Het diner kost tien euro per persoon en is te reserveren via suzanne@cultuurhuisdelft.nl.

Later in de week, op zaterdag 12 maart, organiseert Vrouwen in Delft Platform nog een middag met lezingen aan de Mercuriusweg 1. Vanaf 14:30 uur zullen daar twee vrouwen en twee mannen vertellen hoe zij solidariteit ervaren, in hun privéleven, tijdens studie en werken én in de samenleving.



Aansluitend kun je en workshop volgen waarin de deelnemers zelf aan de slag gaan met het thema solidariteit. Na afloop is er een drankje en een hapje, toegang is gratis.