Financiële noodhulpacties voor Oekraïne in Delft

Ook vanuit Delft zijn inmiddels meerdere hulpacties op touw gezet voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. We zetten ze voor je op een rijtje.

Te beginnen met de christelijke hulp -en ontwikkelingsorganisatie Dorcas, die samen met de andere leden van het christelijke Noodhulpcluster een financiële hulpactie houdt in Delft en Rijswijk. Het gaat om een geldinzamelactie voor de mensen in Oekraïne en voor de grote vluchtelingenstroom die op gang gaat komen de komende dagen en weken. Het noodhulpcluster zal hen ondersteunen met geld, onderdak, voedsel, kleding, slaapplaatsen, medische zorg en traumaverwerking. Zo heeft Dorcas al opvangplekken gecreëerd in Moldavië. Dit doet men samen met andere Internationale Hulporganisaties zoals het Rode Kruis en de UNHCR.

Dorcas is al zo'n 30 jaar een landelijke organisatie met o.a. vier kantoren in Oekraïne, en die sinds zo’n 30 jaar ook een groot netwerk heeft in Delft en Rijswijk. Dit netwerk wordt nu gevraagd om mee te helpen met het ophalen van geld, wat vervolgens via het landelijke kantoor in Almere, naar de contacten in Oekraïne wordt gestuurd. ‘’Mensen daar gaan met het geld naar de winkels en groothandels en kopen groots in en verspreiden het eten en spullen over het oorlogsgebied’’, vertelt Dorcas vrijwilliger Wim van Dorp uit Delft. ‘’Deze mensen zijn van georganiseerde burgers verenigingen en niet van bedrijven, we zorgen er goed voor dat het geld niet in verkeerde handen valt. Zij zijn echt heel betrokken en helpen hun medemensen ook door hen te informeren naar hun geestelijk en mentaal welzijn.’’

Grote zorgen
Wim van Dorp runt samen met zijn vrouw al ruim 30 jaar het kledinginzameldepot voor Dorcas aan de Merellaan 13 in Rijswijk-zuid/Delft-noord. Zij hebben een paar jaar geleden ook een oudere man ‘op afstand geadopteerd’ in Oekraïne. Dat wil zeggen dat ze hem schrijven en elke maand steunen met een bedrag dat ze naar zijn rekening sturen omdat hij zelf een pensioen heeft dat ontoereikend is om van te leven. ‘’Zijn naam is Vladimir Koval, hij is 68 jaar en woont alleen in Zaporizhia, een grote industriestad in het zuidoosten van de Oekraïne. We hebben niet van hem gehoord en weten niet hoe het momenteel met hem gaat, en maken ons grote zorgen over hem. Ik las dat in de stad waar hij woont, nu de kernreactor is ingenomen'', vertelt Van Dorp.

Giften kunnen worden gestort op rekeningnummer NL35 RABO 1270 104 136 van Dorcas Hulp Delft en Haaglanden onder vermelding van: ‘’Oekraïne’’. Meer info kun je vinden op hun website. (Dorcas heeft de AMBI status, heeft al vele jaren het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving in Amsterdam voor verantwoorde fondsenwerving en besteding en is Internationaal ISO gecertificeerd.)

Manifestatie op de Markt en hulp uit de Delftse cultuursector
Ook is er op 17 maart een benefietconcert voor de slachtoffers in Oekraïne in de Lutherse Kerk in Delft. Een tijdje terug -nog voor de huidige oorlog- zou dit concert plaatsvinden met de titel ‘Russisch licht’ waarmee Kamerkoor Delft Blue een ode wilde brengen aan de Russische en Oekraïense romantische muziek. Na het begin van de oorlog in Oekraïne heeft het koor besloten deze titel weg te laten, maar het concert wel door te laten gaan in de vorm van een benefietconcert voor de slachtoffers in Oekraïne. De opbrengsten van de avond zijn volledig bestemd voor giro 555. ‘’Extra lading krijgt nu onverwacht het lied Shchedryk van Leontovitsj. Dit is een Oekraïense nieuwjaarswens met als tekst: Laat de bellen rinkelen, klinken luid en lang, helend en blijvend’’, schrijft het koor in een persbericht. Reserveren en verdere informatie via de website van Kamerkoor Delft Blue.

Ook Theater de Veste voert actie voor de inwoners van Oekraïne. Op 4, 5 en 6 maart organiseert het culturele veld verschillende activiteiten om de inwoners van Oekraïne te steunen. ''We doneren de complete baromzet van dit weekend aan Giro 555, en roepen onze Vrienden van Theater de Veste en de bezoekers van de voorstellingen, indien mogelijk, eveneens een donatie te doen. Alle hulp is meer dan welkom!’', schrijft het Theater.

Donaties binnen deze actie kunnen via deze link of door de donatie over te maken aan Giro 555. o.v.v. ‘hArtforUkraine‘. IBAN: NL08 INGB 0000 0005 55, t.n.v. Stichting Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag. Dit weekend is onderdeel van de landelijke campagne heart for Ukraine | Culture Supports Ukraine van de culturele organisaties in ons land.


Op zondag 6 maart is er ook een manifestatie op markt om samen te komen en een vuist te maken tegen de oorlog.