Delftse studente maakt de kleinste kerstboom ter wereld

De kerstbomenverkoop ging ongekend hard dit jaar en veel Delftenaren konden niet snel genoeg beginnen met het optuigen van hun boom. Het gaat er bij kerst natuurlijk om dat alles uitbundig wordt versierd, maar Maura Willems, studente technische natuurkunde aan de TU Delft, besloot juist het tegenovergestelde te doen. 

Nadat Willems zag hoe de zendmast bij Lopik zoals elk jaar werd opgetuigd tot de grootste kerstboom van Nederland, besloot ze zelf de kleinste kerstboom van Nederland te gaan maken. Hoogstwaarschijnlijk is de boom ook gelijk de kleinste kerstboom van de wereld.

Atoom-voor-atoom

Deze minikerstboom is door Willems gemaakt met een tunnelmicroscoop, een apparaat waar zij voor haar afstuderen mee werkt. De microscoop is in staat om individuele atomen af te tasten en zelfs van plaats te veranderen. Met deze microscoop bouwt ze kleine structuren, letterlijk atoom-voor-atoom, om daarvan vervolgens de quantummechanische eigenschappen te bestuderen. ‘’Maar soms kun je die technologie ook voor iets leukers gebruiken,’’ dacht de studente natuurkunde. Vanuit die gedachte is dus nu de kleinste kerstboom ter wereld een feit.

Delftse kerstfilm te zien op kerstnacht>

Hoe klein?

Willems heeft de miniboom gemaakt door uit een perfect kristalrooster precies 51 atomen te verwijderen. De boom is 4 nanometer hoog, ofwel 4 miljoenste van een millimeter. ‘’Maar dat is, toegegeven, zonder de piek mee te rekenen’’, meldt de TU daar nog bij voor het geval je daar misschien over twijfelde. Het is weliswaar niet de meest gezellige boom voor bij de kerst, maar je hoeft ook niet meer te stofzuigen voor de losgekomen dennen.

Kerst films 2020: Omroep Delft selecteert zeven magische films voor de decembermaand>