Blijvende onvrede over terrassen: ‘over 10 jaar nóg moeilijker’

Na stevige kritiek, kwam het college van B&W kort geleden met een vernieuwd terrassenbeleid. Windschermen zijn toch toegestaan, maar alleen in de zomer staan ze op de markt om de grote ‘eilandterrassen’. De kou is met dit nieuwe beleid nog altijd niet uit de lucht.

Terrassen op de Markt
 
“STIP ziet niet in waarom terrasboten niet het hele jaar open kunnen zijn”, zegt Anne Stehouwer namens de studentenpartij. Zij vindt de keuze om terrasboten alleen tussen 1 april en 31 oktober toe te staan een ‘onnodige beperking’ voor horecaondernemers. Niet alleen op dit punt is er kritiek te horen tijdens een vergadering in de raadzaal waarin het terrassenbeleid centraal staat. Zo zegt één van de vele mensen die namens horecaondernemingen te gast zijn in het gemeentehuis: “Zonder windschermen wordt het rommelig, koud, lawaaierig en onveilig.”

 

Tegengestelde belangen
Tussen de vele insprekers zit echter ook iemand die wél blij is met het beleid. Namens de Commissie Behoud Stadsschoon van historische vereniging Delfia Batavorum zegt deze: “Wat wij graag willen is dat de beleving en het behoud van de historische binnenstad voorop staat. Daar is in belangrijke mate aan toegekomen.” Kritiek vanuit deze inspreker is dat er op bepaalde punten juist nog te veel ruimte voor terrassen is: “Met name aan de oostzijde van het Heilige Geestplein, daar is het eigenlijk gewoon de buitentuin van het aangelegen pand geworden.”

 

Deyar Jaff van GroenLinks concludeert dat er sprake is van tegengestelde belangen: “We kunnen niet iedereen tevreden stellen. Als je de één teleurstelt door de ruimte voor zijn terras in te perken, maak je de ander blij.” 

 

Over 10 jaar
Toch is er veel commotie over de wijze waarop dit beleid tot stand is gekomen. Lisette de Jongh-Swemer (Hart voor Delft) spreekt over een ‘rommelig proces’. Zij vindt het daarbij vreemd dat het college hierover mag beslissen, in plaats van de gemeenteraad. Ook Volt-raadslid Eva Brussaard uit kritiek op het proces: “We hadden veel problemen eerder kunnen oplossen door van het begin af aan met betrokkenen in gesprek te gaan.” Ook Stehouwer is kritisch. Zij kijkt alvast vooruit naar de toekomst, aangezien er dan weer een nieuw beleid moet komen: “Wij zien dit over tien jaar graag anders.”

 

Burgemeester Van Bijsterveldt, die dit beleid in haar portefeuile heeft, kijkt ook alvast naar de toekomst. Zij wijst erop dat er steeds meer mensen in Delft worden, maar dat er niet meer ruimte komt in de binnenstad. Daarom zegt ze: “Over tien jaar wordt dit nóg moeilijker.”

 

Zie ook:


(VIDEO) Toch windschermen en ook meer terrasboten toegestaan

Toch windschermen en ook meer terrasboten toegestaan