Hoogleraren van onder andere TU Delft zijn het eens: dít is de meest duurzame telefoon

Vintage kleding, afval scheiden en recyclen, de verwarming niet te hard laten branden – iedereen is op zijn of haar manier wel bezig met duurzaamheid in het dagelijks leven. En nu is er ook nog eens een zeer duurzame telefoon. ..

Het is misschien flauw maar wel heel logisch: de meest duurzame telefoon die er is, is het toestel dat je zelf hebt. Want net als kleding en afval kun je ook je telefoon hergebruiken, recyclen of ‘vintage’ kopen. Toch doen veel mensen dat niet. “Het is heel simpel om een telefoon te kopen, maar veel moeilijker om hem af te danken,” zegt Flora Poppelaars tegen Trouw.

Poppelaars promoveerde onlangs aan de TU Delft op circulaire ontwerpoplossingen voor het inleveren van smartphones. “Veel telefoons belanden in een la omdat mensen niet weten wat ze ermee moeten doen.”

Wegwerpproducten

Uit onderzoek van het Verenigde Naties programma Sustainable Cycles blijkt dat in 2018 slechts de helft van de helft elektronische apparaten via de juiste kanalen werd ingeleverd. E-waste is wereldwijd de snelst-groeiende afvalstroom, waar vooral – zo stelt Trouw – telefoons een groot aandeel in vormen. Er is echter wel een grote vooruitgang waarneembaar tussen 2010 en 2018; in 2010 werden namelijk nog maar dertig procent van de elektronische apparaten op de correcte manier ingeleverd.

Delfts icoon: Drieduizend handtekeningen voor behoud Delftse kinderboerderij en speeltuin De Boterbloem >

Volgens Monique Lempers, Impact Innovation Director bij Fairphone zijn smartphones wegwerpproducten geworden. “Jaarlijks worden er wereldwijd 1,4 miljard exemplaren verkocht. Na twee tot drie jaar worden ze weer afgedankt. Ze belanden in een la en soms helaas nog bij het huisvuil. Slechts 20 procent wordt gerecycled en daarvan wordt slechts 5 procent van het gebruikte materiaal teruggewonnen,” zo verteld Lempers aan Trouw.

Beyond repair

Fairphone is een bedrijf dat smartphones maakt met naar eigen zeggen duurzamere grondstoffen én smartphones produceert die langer mee gaan dan andere gelijksoortige telefoons. Samen met Ipsos deed het bedrijf onderzoek onder 350 mensen naar e-waste.

Van de ondervraagden stond 95 procent open voor het recyclen van smartphones. In de vraag werd echter geen onderscheid gemaakt tussen het openstaan voor recyclen en het daadwerkelijk gescheiden inleveren van elektronische apparaten.

Daarnaast bleek dat 43 procent van de ondervraagden de telefoon te vervangen als deze ‘beyond repair’ is. Maar hoe ‘beyond repair’ geïnterpreteerd wordt verschilt per persoon. De één vindt een kapot scherm een reden om de telefoon te vervangen, een ander bij een kapotte batterij of speaker. Terwijl deze mankementen vaak gewoon nog makkelijk gemaakt kunnen worden.

Hergebruik

Om reparatie van elektronica te stimuleren, stemde het Europees Parlement eind november in met een motie voor het recht op reparatie. Hierdoor kunnen bedrijven gedwongen worden om het makkelijker te maken om elektronische apparaten te repareren. Het Europees parlement hoopt hiermee het hergebruik en de reparatie van elektronische apparatuur aan te moedigen.

Daarnaast wil het Parlement ook de garantieperiodes gaan verlengen en dat bedrijven een vermelding maken van de levensduur van de apparaten bij de verkoop. Voorlopig repareren consumenten hun apparaten nog niet grootschalig, zo stelt Lempers.

Volgens de innovatiedirecteur bij Fairphone komt dit omdat de markt niet georganiseerd is op reparaties van telefoons. ‘’De telefoonindustrie werkt niet mee aan de toegankelijkheid van reparatie,” zegt Lempers tegen Trouw. Volgens Lempers kan een levensduurverlenging (van smartphones) van zeven tot tien jaar al zorgen voor veertig procent minder e-waste.

Kwijt

Andere experts beamen de resultaten van het Fairphone-Ipsos onderzoek. Ruth Mugge, TU Delft hoogleraar Ontwerp voor duurzaam consumentengedrag, dat het elektronicagebruikers veel makkelijker wordt gemaakt om iets nieuws te kopen dan een product te laten repareren. “Batterijen zijn vaak verlijmd en moeilijk zelf te vervangen. Bovendien is een nieuwe telefoon vaak de volgende dag al in huis, terwijl je hem voor reparatie een paar dagen kwijt bent,” aldus Mugge tegen Trouw.

TU Delft hoogleraar: Manipuleren van wolken kan helpen tegen opwarming van de aarde >

Het is dus de vraag of de nieuwe motie van het Europees Parlement het gewenste effect zal hebben.