Win 1000 euro met het ontwikkelen van een vangtuig voor rivierkreeften

 

Wil jij 1000 euro winnen en ben je heel vindingrijk? Dan moet je nu even opletten! Hoogheemraadschap Delfland is dan namelijk op zoek naar jou. Zij zoeken iemand die een vangmiddel kan bedenken dat de exotische rivierkreeften in onze wateren kan vangen. Degene die het beste vangtuig ontwikkelt wint 1000 euro, maar ook voor de tweede en derde plek is er geld te winnen.

 

Exotische rivierkreeften hebben sinds de jaren ‘80 een enorme opmars gemaakt in Nederland. Ze zorgen voor schade aan dijken, oevers en waternatuur. De exotische rivierkreeften graven gangen en holletjes in onze oevers en dijken. Dit kan leiden tot verzakking en lekkages. Met hun scharen vernielen ze waterplanten die belangrijk zijn voor het leven in en om het water. En, ze zorgen ook nog voor een afname in de biodiversiteit omdat ze andere soorten opvreten. Ondanks veel onderzoek is er nog geen goede manier om de populatie van deze exoten terug te dringen. De hoogste tijd dus dat er een goed vangmiddel komt voor deze dieren.

 

Levensgevaarlijke overstromingen door afstervend koraalrif; TU Delft laat zien hoe dat zit>

 

Hoogheemraadschap Delfland en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaan daarom een proef doen met het intensief wegvangen van exotische rivierkreeften op een aantal plekken in het gebied. Het ontbreekt echter nog aan een goed vangtuig om dit effectief én selectief te doen. Bestaande vangtuigen hebben vaak bijvangst, waardoor andere kwetsbare soorten ook afnemen. Of ze vangen alleen de grotere kreeften. Doordat de grote jongens dan niet meer in de weg zitten, kunnen veel kleine rivierkreeftjes kunnen opgroeien.

 

Ben jij een Willy Wortel?

Kun jij een goed vangtuig bedenken waarmee wij de rivierkreeften kunnen vangen zonder dat het probleem vergroot wordt en zonder dat er bijvangst is van andere soorten? Ga dan naar het platform Winnovatie.nl daar kun je tot 12 januari eenvoudig je idee of ontwerp indienen. Voeg een beschrijving toe en zet er foto's, tekeningen en/of berekeningen bij. Daarna buigt een jury van experts zich over alle ingediende ideeën en kiest de drie beste ideeën uit. De ideeën worden gebruikt bij de ontwikkeling van het nieuwe vangtuig.

 

Uiterlijk 12 februari worden de winnende ideeën bekend gemaakt. Degene met het beste vangtuig wint 1.000 Euro. Nummer twee krijgt 450 Euro en de derde wint een geldprijs van 250 euro.

 

Klimaat bestendig maken van je huis, de klimaatmaat helpt>