Levensgevaarlijke overstromingen door afstervend koraalrif; TU Delft laat zien hoe dat zit

De dreiging van het verdwijnen van de koraalriffen begint steeds groter te worden. Het gevaar zit hem voor een groot deel in de kans op grote overstromingen. Hoe dat zit, probeert Marion Tissier, assistent-professor aan de TU Delft, te ontdekken. Via haar onderzoek wil ze in beeld brengen welke effecten het koraal nu precies heeft op de golven en de kust. Omdat er nog veel onduidelijk is over de effecten van het koraal, heeft Tissier in Delft een koraalrif nagebouwd. 

Dr. M.F.S Tissier met haar 3D-geprinte koraal
Foto: TU Delft/Frank Auperlé

 

Een warm zonnig strand in Australië straalt haar bezoekers tegemoet en voor wie een duikt neemt in de koraalzee staat een wereld vol kleur en zeeleven te wachten. Maar toekomstige bezoekers van het ‘Groot Barrièrerif’ hebben deze luxe misschien niet. Er worden namelijk steeds meer meldingen gedaan van de verbleking van het koraalrif. En dat is niet zonder consequenties. 

 

Uitsterving diersoorten

De dreiging van het verdwijnen van de koraalriffen begint nu steeds dichterbij te komen. In 2017 meldden UNESCO nog dat als klimaatverandering doorgaat zoals het nu gaat er binnen 30 jaar geen koraalrif meer over is. Maar zelfs de koude luchtstroom La Niña kan de koraalriffen niet koelen en daarmee de verbleking niet voorkomen, zo blijkt uit de Australische watermodelvoorspelling over december 2020 tot en met mei 2021.

Daarnaast sterven er ook vele diersoorten uit door de verbleking en afsterving van het koraal. Maar liefst 25 procent van alle dieren in de oceaan leven bij koraalriffen. Volgens wetenschapssite Scientias werd zo'n 90 procent van het 'Grote Barrièrerif' in Australië getroffen door de verbleking, waarvan 20 procent afstierf. In totaal zou de hoeveelheid koraal met meer dan 50 procent afgenomen zijn, zo meldde het Parool.

'Reef Lady'

‘Reef Lady’ zo wordt Marion Tissier ook wel liefkozend genoemd. Tissier groeide op vlakbij de Franse surfplaats Biarritz waar haar fascinatie voor de golven en de riffen ontstond. Inmiddels is de Française assistent-professor aan de TU Delft en bezig met 3D-geprinte koraalreplica’s om te kijken welke functie deze riffen hebben met betrekking tot de golven.

 

Pratende zonnecellen: de oplossing voor een duurzame toekomst? >

 

Volgens Tissier behoren koraalkusten tot de meest complexe kustsoorten, zo vertelt de onderzoekster aan de TU Delft: “In tegenstelling tot een ‘normaal’ kustgebied loopt de bodem van een koraalkust niet regelmatig schuin af onder water. Voor de kust heb je vaak op ongeveer anderhalve meter diepte een vrij vlakke bodem met koraal. Aan de rand van een rif loopt de bodem ineens heel stijl naar beneden.’’ 

Storm
Door deze abrupte overgang vormt het koraalrif een natuurlijke barrière die golven bij bijvoorbeeld een grote storm kan breken. Daarnaast hebben de vorm en ruwheid van het koraal ook een remmende werking op de golven, zo stelt Tissier. ‘’Maar tegelijkertijd zijn er ook type golven die onder bepaalde omstandigheden juist weer aangroeien op een rifvlakte, wat juist weer kan leiden tot hogere waterstanden voor de kust,” aldus Tissier tegen de TU Delft.

Maar het gaat niet goed met het koraal. Volgens de TU-onderzoekster vormt klimaatverandering een grote bedreiging voor het koraal en de eilanden met koraalkusten. ’’Opwarming en verzuring van oceaanwater zorgen ervoor dat koraal verbleekt en erodeert en zich daardoor minder snel kan herstellen.’’ Hierdoor komen laag liggende eilanden extra in gevaar, aangezien ze extra kwetsbaar zijn voor de zeespiegelstijging, zo stelt de assistent-professor.

Energie
Via haar onderzoek wil Tissier beter in beeld brengen welke effecten het koraal nu precies heeft op de golven en de kust. Omdat er nog veel onduidelijk is over de effecten van het koraal, heeft Tissier in Delft een koraalrif nagebouwd. Ze vulde samen met haar masterstudent Paul van Wiechen, die de replica’s printte, een bassin met 384 3D-geprinte koraalreplica’s.

 

Onderzoek van de TU Delft toont 'lekkages' aan bij mondkapjes voor publiek >

 

Door te werken met de 3D-geprinte replica’s ontstaat een veel nauwkeuriger beeld over de werking van het koraal op de golven. ‘’Met een golfstroom in het bassin proberen we de werkelijkheid te simuleren. We kunnen sterke golven, maar ook lange golven nabootsen. Daarnaast variëren we met de hoeveelheid koraal in het bassin en de ruimte tussen de stukjes koraal. Vervolgens kijken we wat er met de golven gebeurt en hoeveel energie ze verliezen door de aanwezigheid van koraal,’’ aldus Tissier tegen de TU Delft.

 

4,5 meter hoge golf

In het Waterlab kan er echter maar een beperkte situatie worden nagebootst. Daarom wil Tissier haar onderzoek uitbreiden door verschillende type koraal te printen en te werken in de golfgoot van Deltares waar golven gecreëerd kunnen worden tot wel 4,5 meter hoog. Tissiers hoopt met haar opgedane kennis te helpen bij het ontwerpen van koraalherstelprogramma’s om zo kwetsbare kusten wereldwijd beter te beschermen.