Wij Westafette: "Laagdrempeligheid is de sleutel"
In de Westafette spreekt Omroep Delft met bekende gezichten uit Delft-West over wat er leeft in dit stadsdeel. In deze Westafette wandelt Omroep Delft mee met William van Treuren, bestuurder bij duurzaamheidscentrum ‘De Papaver’ en voorzitter van Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft (BHTD). Zijn missie: bewoners stimuleren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun wijk. “Tanthof telt mee, huur én koop.”
William woont ruim veertig jaar in de wijk Tanthof. Een buurt, waarin bestaanszekerheid en het aantal verhuizingen problematisch is. Vanuit de bewonersvereniging probeert hij verbinding te maken: “We zijn de spreekbuis van de wijk maar alleen als we weten wat er leeft. Daarom zoeken we bewoners actief op.” Dat doet hij met wandelingen, straathoekbijeenkomsten en door gewoon in het park op een bankje sterke verhalen te vertellen. “Mensen komen dan vanzelf met hun verhaal.”
Liefde voor groen
William is betrokken bij tal van initiatieven. Hij richtte de Werkplaats Spoorzone Delft op, organiseerde 25 jaar politieke cafés en was actief als bestuurder bij vrijwilligersorganisatie Humanitas. Zijn liefde voor groen begon met het Uilenbosje naast de Tanthofkade, een klein natuurgebied dat dankzij bewonersprotest behouden bleef. “Ik wandel er nog steeds graag met mijn honden.”
Een wijk in beweging
De afgelopen jaren ziet William de wijk positief veranderen. Minder overlast door jongeren, meer bewonersbetrokkenheid. “Eenzaamheid los je niet op met een flyer, maar met contact. Stichting Welbevinden en Delft voor Elkaar doen veel voor jongeren. Ook ouderen krijgen aandacht via ‘Cirkels van Buren’, met koffie en thee tijdens straathoekbijeenkomsten."
Verbinding zit in een praatje
Die laagdrempeligheid is volgens William de sleutel. “Sommigen zeggen: ‘Ik heb geen tijd’, maar blijven toch een kwartier praten.” Hij hoort veel persoonlijke verhalen. “Het gaat over samenleven. Als bewoners ergens mee zitten, organiseren we iets – al is het een praatje op de stoep.”
Samen vergroenen loont
Ook klimaatmaatregelen gebruikt hij als bindmiddel. “Via De Papaver hebben we scholen betrokken bij vergroening van de wijk. Dat leverde geveltuinen én een landelijke prijs op. Via kinderen bereik je vanzelf de ouders én de buren.” Ook het biodiversiteitsproject van ‘Buiten de Perken’ in het Abtswoudsepark is hiervan een voorbeeld volgens William.
William wijst ondertussen op het bladerdak boven zijn hoofd: “Deze schaduw wil je behouden, zeker met het oog op hittestress. Helaas zijn veel bomen verdwenen door onderhoud aan de trambaan.”
Meer dan een belangenvereniging
De bewonersvereniging wil méér zijn dan een belangenclub, vertelt William. Zijn boodschap is daarom: “Hoe doen wij als Tanthoffers met elkaar? Hoe kijken we naar elkaar om?” We leggen als netwerkorganisatie de verantwoordelijkheid bij bewoners zelf. Niet afwachten, maar samen aanpakken.”
Volgende week in de Westafette
Volgende week zoeken we Frank Koenen op in Poptahof, creatief directeur van Stichting Theaterfestival Delft. Je kan hem kennen als organisator van de Mooi Weer Spelen en de Delftse Maakweken.
Wie is jouw Westafetter? Heb jij een buur, vrijwilliger of professional die dit verhaal verder kan vertellen? Laat het ons weten: Youp.Soulman@OmroepDelft.nl
Zie ook: