Wij Westafette: "Alleen ga je sneller, samen kom je verder"
In de Wij Westafette gaat Omroep Delft in gesprek met bekende gezichten uit Delft-West over hun visie op wat er speelt, bereikt is en nog moet gebeuren. Vandaag deel vijf met Gilbert de Nijs. Hij is kennismakelaar City Deal Kennis Maken en zelfbenoemd verbinder sinds 2001.
We spreken Gilbert de Nijs in de gemeenschappelijke tuin van het Tiny Houses Pionierskwartier aan de Vulcanusweg. Als kennismakelaar in Delft-West en kwartiermaker Warmte in Leiden zoekt Gilbert, zoals hij het zelf omschrijft naar verbinding: tussen bewoners, onderwijsinstellingen en lokale partners. “De meeste Delftenaren zijn doeners. Je moet ze niet uitnodigen voor een praatcafé, maar laten meebouwen aan iets tastbaars. Dan komt het gesprek vanzelf.”
Zo 'adopteerden' Praktijkschool Pro Grotius en woningcorporatie Vidomes, een deel van de wijk Voorhof om zwerfvuil aan te pakken. “Afvalprikken wordt voor de leerlingen als een competitie ingericht. Heel simpel, maar het maakt echt verschil en ze nemen het voor de rest van hun leven mee." Tijdens het prikken komen er ook gesprekken met bewoners op gang. Daardoor prikt een bewoner af en toe zelfs mee, zegt Gilbert.
Leren in de praktijk van de wijk
Vanuit zijn rol koppelt Gilbert ook wijkvragen aan het onderwijs: ROC Mondriaan, Hogeschool Inholland, Haagse Hogeschool en TU Delft. “Via praktijkondersteuners leg ik verbindingen. Een koffiedienst door scholieren? Dat lijkt klein, maar ze leren omgaan met mensen en dat is goud waard in de wijk.”
Samen met Fatima Polat (Wij Westafette deel 4) werkt hij aan de Bewoners Community Delft-West, een stichting in oprichting. Geen klassieke bewonersvereniging, maar een netwerkplatform waar bewoners elkaar versterken, aldus Gilbert. “We willen een bewonersfonds opzetten. Geld uit de wijk, voor mensen in de wijk. Zodat je niet telkens een externe moet invliegen, maar zelf kracht ontwikkelt.”
Vertrouwen is laag
De opzet van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV), waaruit Wij-West is opgericht, beschouwt Gilbert kritisch. “Het is top-down ingezet en het vertrouwen in de gemeente is laag, maar er liggen ook kansen. Met de Alliantieraad en het programmabureau ontstaat een structuur die ruimte biedt voor bewonersinitiatief. Mits de gemeente écht luistert en bewoners hun verantwoordelijkheid nemen.”
Het project moet volgens hem niet stranden in beleidsrapporten, maar zichtbaar zijn in de wijk. “Ik geloof in korte lijnen en tastbaar resultaat binnen een paar jaar. Wat daarna komt? Dat weet je nooit, zeker niet met een wisselend beleid.”
Samen bouwen aan wijkkracht
Verbinden is volgens Gilbert mensen bij elkaar brengen en de weg wijzen naar waar hun idee kan landen. “Soms kloppen mensen bij mij aan met een vraag voor vrijwilligers. Dan verwijs ik ze door naar de TU-coördinator. Of er komt een vraag voor deelnemers aan een project van studenten, dan ga ik ten rade bij verbinders met veel bereik in de buurt zoals Sherida of Iglal.”
Gilberts missie? “Niet vóór de bewoners denken, maar met de bewoners doen. Er is zoveel kracht in de wijk, dat mag nog meer naar boven komen. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”
Volgende week in de Westafette: Gino Sille. Hij zag dat jongeren in zijn wijk behoefte hadden aan een eigen ontmoetingsplek en maakte er werk van. Mei 2024 gingen de deuren van de nieuwe inloop in wijkcentrum De Vleugel in Voorhof open.
Wie is jouw Westafetter? Heb jij een buur, vrijwilliger of professional die dit verhaal verder kan vertellen? Laat het ons weten: Youp.Soulman@OmroepDelft.nl