Westerpop gaat dit jaar niet door

Westerpop in 2019. Foto: Stichting Westerpop

Helaas is het volgende festival noodgedwongen afgelast in tijden van de coronacrisis: Westerpop zal dit jaar niet doorgaan. Dat maakte de organisatie zojuist bekend. Het Delftse popfestival zou aankomende zomer plaatsvinden op 16 en 17 juli maar vanwege de terughoudende overheid ziet de organisatie geen perspectief en besloot om het niet door te laten gaan. Om het van de positieve kant te bekijken hebben we iets om naar uit te kijken, want, zo is te lezen: Westerpop schuift door naar 2022.

René Steijger, promotor van Stichting Westerpop schrijft namens de organisatie dat er volgens hen door de overheid een situatie is gecreëerd waarop perspectief wordt geschetst voor festivals na 1 juli zonder daar voldoende concrete perspectieven aan te koppelen. ‘’Dat is lastig tijdens een pandemie, maar is ook een keuze. In Engeland mogen festivals na 21 juni namelijk gaan plaatsvinden, zonder beperkende maatregelen. Dat is geen spoorboekje, maar een duidelijk statement, van de overheid aldaar.’’

 

Sneltesten

De organisatie licht toe waar ze tegenaan lopen. ‘’Momenteel worden er geen evenementenvergunningen in behandeling genomen in Delft. Er wordt door de Gemeente Delft verwezen naar de veiligheidsregio die hier de verantwoording en autoriteit in heeft. Ook voor de hulp en ondersteuning bij sneltesten van bezoekers, zowel logistiek als op financieel vlak, is op dit moment nog niets bekend. Hoeveel bezoekers er in juli maximaal naar een festival mogen gaan, is uitermate onzeker. Westerpop heeft diverse vragen gesteld aan de Gemeente, maar telkens met een zeer terughoudende reactie. Dit had volgens de organisatie ook met de huidige onzekerheid, wel met meer visie en medewerking kunnen verlopen, dan nu het geval is geweest, helaas.’’

Verzekeren niet mogelijk

De beslissing om het festival niet door te laten gaan, komt voort uit een afweging op basis van risico’s en verantwoordelijkheden. De kosten om het festival verder voor te bereiden zouden vanaf nu alleen maar oplopen en er is vervolgens geen enkele dekking voor die kosten als het inderdaad niet door zou gaan. Gratis toegankelijke evenementen worden namelijk door het garantiefonds niet gedekt bij geen doorgang. Het festival kan zich dus niet verzekeren tegen een pandemie.

Lees ook: Cultuurtafel roept gemeente op te investeren in cultureel aanbod van Delft >

Het zou dit jaar de 29e editie worden van het gratis toegankelijke festival. Dat kunnen de Delftenaren dan volgend jaar vieren. De organisatie hoopt iedereen in juli 2022 gezond en wel te mogen verwelkomen. Alle informatie over Westerpop is te vinden op hun website.