Westafette: Arthur en Claudia maken verduurzaming tastbaar in EnergieHuis

In de Westafette spreekt Omroep Delft met bekende gezichten uit Delft-West over wat er leeft in dit stadsdeel. In deze Westafette gaat Omroep Delft naar het WIJcafé aan de Papsouwselaan. Daar vertellen Arthur Hilgersom en Claudia Hofemann over het Nieuwe EnergieHuis, dat over twee weken opent.

Arthur en Claudia met hond Pongo voor het WIJcafé  |  Foto: Youp Soulman
 
In het WIJcafé aan de Papsouwselaan staat Claudia's zoon Joona even achter de bar. Sinds 1 juli zijn Claudia en Arthur, van 015 Duurzaam, de uitbaters van het café. Buurtbewoners kunnen daar nu ook terecht voor vragen over duurzaamheid en energie.

 

Eén deur verder, op nummer 224, opent op 15 juli het EnergieHuis: het nieuwe duurzame knooppunt van Delft. Daar vertelt Arthur over bewust wonen, samen delen en waarom verduurzamen niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Van architect naar energiegids 
Arthur begon ooit als architect, maar zijn hart ging steeds meer uit naar de leefomgeving. “In 2000 volgde ik een opleiding tot natuurgids. Toen het werk in de architectuur stilviel, ben ik me helemaal op duurzaamheid gaan richten.”

 

Inmiddels zet hij zich via 015 Duurzaam en hun energieadviseurs in voor bewustwording: over ventilatie, schimmelvorming, energieverlies en isolatie. “Onze energiecoaches helpen bewoners om hun woning beter te begrijpen en te verbeteren,” vult Claudia aan.

 

“Zo beseffen veel mensen niet hoe ongezond het klimaat binnenshuis is", zegt Arthur. “Een paar metingen kunnen echt helpen dat inzicht te geven.” Buurtbewoners kunnen in de DeelWinkel, bij de bibliotheek, meetapparatuur lenen. “Met een CO2-meter kan je bijvoorbeeld meten hoe gezond de lucht in je slaapkamer is.”

 

Samen zonnepanelen bezitten 
Deelstroom Delft is een ander speerpunt van 015 Duurzaam. Via deze coöperatie kunnen bewoners samen investeren in zonnepanelen op grote daken in de stad. “We hebben inmiddels vijf collectieve installaties gerealiseerd met zo’n 400 deelnemers”, vertelt Claudia.

 

Voor 100 euro koop je een stroomdeel en ontvang je jaarlijks een deel van de opbrengst. “Mensen doen mee omdat ze willen bijdragen, niet om er rijk van te worden. Zo krijg je draagvlak én verbinding in de buurt.”

 

EnergieHuis als vraagbaak
Het nieuwe EnergieHuis brengt al deze initiatieven bij elkaar. Bewoners kunnen er vanaf juli terecht met vragen over energiebesparing, isolatie, bouwmaterialen en energiecontracten. Er komt ook een circulaire bouwhoek en een loket voor energieadvies. 

 

“We willen verduurzaming tastbaar maken”, zegt Arthur. “We gaan ook groepsgewijs voorlichting geven, zodat je niet alles alleen hoeft uit te zoeken.” Hij voegt toe dat de voorlichtingen in begrijpelijke taal zullen zijn en met aandacht voor de dagelijkse praktijk.

 

Altijd luisteren
Volgens Claudia zit de wil om te verduurzamen er bij veel bewoners wel degelijk in. “Maar mensen missen handelingsperspectief. Ze denken: wat kan ík nou doen?” Daar wil 015 Duurzaam verandering in brengen. Met praktische voorbeelden, eerlijke uitleg en een persoonlijke benadering. “Soms begint het met een CO₂-meter. Soms met een goed gesprek. Maar altijd met luisteren.”