Vuurwerk verkopers zien hun omzet naar het buitenland vertrekken

Vuurwerk is dit jaar ten strengste verboden, maar volgens vuurwerkverkopers weerhoudt dit sommige fanatiekelingen niet. Zij gaan naar de buurlanden zoals België, Duitsland en Polen om de knalmakers in te slaan. Delftse vuurwerkverkoper Marco van der Sluijs vertelt over zijn 'verloren jaar'.

Eerder dit jaar maakte de Rijksoverheid bekend dat er een vuurwerkverbod zou gaan gelden voor de aankomende jaarwisseling. Alleen vuurwerk uit F1 categorie zoals knalerwten en sterretjes, mogen nog worden verkocht en gebruikt. Wel stelde het kabinet veertig miljoen euro beschikbaar om de vuurwerkverkopers te compenseren. Maar, diezelfde verkopers stellen nu dat het vuurwerk nog wel degelijk verkocht wordt, alleen niet bij hun.

Gemist? De poltie en burgemeester nemen extra maatregelen om rellen, brandstichting en huisfeesten te voorkomen >

‘’We gaan van de week een hoop vuurwerk zien, alleen komt het niet bij ons vandaan,’’ zegt van der Sluijs tegen het AD. Hij is de eigenaar van het Delfts Vuurwerk Paleis, wat dit jaar geen pijlen, rotjes en ander vuurwerk mag verkopen. De Delftse winkelier gelooft echter niet dat de echte fanatiekelingen tegengehouden worden door het verbod.

Strafblad

Volgens Van der Sluijs steken zij simpelweg de grens over en halen in België, Duitsland of Polen hun vuurwerk. De vuurwerkverkoper laat het AD weten dat er volgens hem beter voor een Europees beleid gekozen had kunnen worden: ‘’Onze omzet gaat nu naar het buitenland en het enige dat Nederland ervoor terugkrijgt, is grover geschut. Hier was al die gekkigheid, het knalwerk, er al uit. We hadden enkel nog siervuurwerk. Nou, daar gaan geen handjes van af. En daar blaas je ook geen bushokje mee op.”

En daar kan Van der Sluijs nog wel eens een punt hebben, want de Volkskrant schreef onlangs nog dat er in grensplaats Baarle-Hertog Nederlanders hun vuurwerk ophaalden. De vuurwerkklanten gaven aan het een ‘traditie’ te vinden en de 100 euro boete dan maar voor lief te nemen. De minimale boete is echter 100 euro voor F1, voor F2 geldt al een minimale boete van 250 euro en voor F3 en F4 minimaal 400 euro boete. Daarnaast krijgen vuurwerkafstekers ook een aantekening op hun strafblad.

Opgelet: Delft doet het niet goed qua verkeersveiligheid meer dan 1000 ongelukken >

Normaal gesproken verwelkomt Van der Sluijs de vuurwerkliefhebbers zelf ook maar al te graag bij zijn pand op de Neringstraat. Maar dat gaat dit jaar niet door. Het kindervuurwerk dat Van der Sluijs nog in huis had heeft hij inmiddels verkocht aan onder andere de Spar, maar dat levert bij lange na niet genoeg op want de Delftenaar noemt het ‘een verloren jaar’. Vorig jaar bedroeg de totale omzet van de vuurwerkbranche nog zeventig miljoen.