(VIDEO) Delftse kunstenaars halen ruim 10.000 euro op voor Oekraïne

Vol was het afgelopen zaterdag in de Génestetkerk. Delftse kunstenaars stelden in totaal 40 werken ter beschikking voor een veiling. 39 werken zijn verkocht. Samen met de andere activiteiten op het evenement ‘Delft Steunt Oekraïne'', is er ruim 10.000 euro binnengehaald. Omroep Delft verslaggever Willem de Bie was erbij:

 
“Toepasselijke locatie”, merkt een bezoeker bij de ingang op. Je moet het maar weten: de Génestetkerk is een schuilkerk. Verborgen achter een grote deur aan de Oude Delft 102. De ‘Guernica’ van organisator Tijn Noordenbos trekt meteen de aandacht. Een groot werk, geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Picasso, waarop we mensen uit een verwoeste flat zien vallen.  

 

Medeorganisator Alonya Kudrenko hield een geëmotioneerde toespraak. “Dit evenement en de opkomst laat zien dat we niet alleen zijn. Dat mensen ons nog steeds steunen". Oekraïens ambassadeur Mariia Bezdieniezhna en burgemeester Marja van Bijsterveldt openden mede het evenement.  

 

Guernica 
Willem Overgaag bleek een bevlogen veilingmeester, bijgestaan door assistent mijnheer van Dijk, gespeeld door Ruut van Hoofd. Het knipperen van iemands ogen of een terloops gebaar was voor Overgaag al genoeg om te laten gelden als een bod. 

 

Tijn Noordenbos is vooral heel tevreden over ‘Delft steunt Oekraïne’. Zijn Guernica is gekocht door een particulier voor 500 euro.  De eigenaar wil het een andere naam geven en moet nog ruimte zoeken voor het schilderij”. Er waren verwachtingen dat misschien de gemeente het zou aanschaffen, maar “van de architect mag daar niks aan de muren hangen", aldus Tijn Noordenbos.