(VIDEO) Kunstevenement en -veiling in Génestetkerk voor Oekraïne

In de Génestetkerk aan de Oude Delft 102 is dit weekend een kunstevenement. De opbrengst van de bijbehorende kunstveiling gaat naar Oekraïne. Het gratis evenement Delft Steunt Oekraïne! begint zaterdag 24 februari om 14.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Om 16.00 uur komt burgemeester Van Bijsterveldt officieel de veiling openen en kan er geboden worden. Omroep Delft verslaggever Willem de Bie mocht alvast een kijkje nemen.

Kunstenaars Tijs Noordenbos en Alonya Kudrenko organiseren de veiling. Er worden ongeveer dertig kunstwerken van 25 verschillende artiesten geveld. Werken van zowel Nederlanders als Oekraïners. Naast de veiling zijn er vanaf 14.30 uur kunstworkshops voor jongeren en volwassenen. Ook zijn er optredens van verschillende Delftse en Oekraïense muziekgroepen en kunnen de bezoekers Oekraïense hapjes proeven.

Noordenbos verkoopt ook werken van hemzelf. Hij heeft onder meer een groot schilderij gemaakt, met als inspiratiebron Picasso’s Guernica, wat het bombardement op die gelijknamige stad in 1937 toont. De versie van Noordenbos toont een gebombardeerd Oekraïens appartementencomplex. “Er wordt in Oekraïne ruim twee jaar lang gevochten door de Russen. Daar worden eigenlijk permanent burgerdoelen gebombardeerd. Ik wil een statement maken, dus heb ik deze ‘Guernica’ gemaakt: de Guernica voor Oekraïne”, aldus Noordenbos over zijn kunstwerk.

Guernica voor Oekraïne door Tijs Noordenbos