TU Delft niet langer hoogst-scorende universiteit van Nederland

De Universiteit van Amsterdam heeft dit jaar de TU Delft ingehaald in de QS World University Ranking 2021-2022. De universiteit bemachtichde een positie op plek 55, terwijl de TU Delft, net als vorig jaar, op plaats 57 eindigde.

Op de ranglijst staan in totaal 1300 universiteiten, met plek 57 behoort de TU Delft dus alsnog tot de tot de top 5% best presterende universiteiten in de QS Ranking. De TU Delft heeft een score van 73.1 en de UVA heeft een score van 73.8. Daarmee is de TU de op-één-na-best-scorende universiteit van Nederland. Op nummer één staat al jaren het Masschusetts Institute of Technology met een score van 100, daarna volgen Stanford en Harvard.

Dit al gelezen?: Delftse onderzoeksgroepen krijgen subsidie om cybergevaar in energietransitie te onderzoeken >

Reputatie

De QS komt tot stand door verschillende factoren te meten. Allereerst de academische reputatie van een universiteit, deze is goed voor 40 procent van de score. Vervolgens wordt er gekeken naar het aantal studenten per wetenschapper, het aantal wetenschappelijke publicaties per faculteit, en de reputatie van werkgevers waar afgestudeerden terechtkomen.

Tenslotte wordt ook de internationale instelling van universiteit gemeten. De TU Delft verloor dit jaar punten op het aantal studenten per wetenschapper.

Lees ook: Studenten TU Delft winnen Nederlandse waterstofrace >

De QS-ranking is een van de meest toonaangevende ranglijsten van universiteiten in de wereld. Volgens de TU zijn ze voor universiteiten vooral van belang voor het aantrekken van internationaal studenten en wetenschappers, omdat ze door deze mensen veel geraadpleegd worden.