Studenten TU Delft winnen Nederlandse waterstofrace

Het Eco-Runner Team van de TU Delft heeft de Nederlandse waterstof-efficiëntierace op circuitpark Berghem gewonnen. Drie Nederlandse studententeams deden mee in de race en de auto van het Delftse team kwam als meest efficiënte uit de bus.

De Delftse studenten ontwikkelden afgelopen jaar een kleine stadsauto die volledig op waterstof rijdt. Tijdens de race was het belangrijk om een stadse situatie zo veel mogelijk na te bootsen. In een race van 15 ronden over het Berghems circuit moest iedere ronde een stop-and-go worden gedaan. De Delftse studenten behaalden de hoogste efficiëntie van het weekend door 3396 kilometer te kunnen rijden per kilo waterstof. Dat terwijl de Universiteit Twente op de tweede plaats eindigde met 2450 kilometer per kilo waterstof.

Shell Eco-marathon ging niet door

Het was overigens voor het eerst dat de TU Delft het opnam tegen de wereldkampioenen van de Universiteit Twente. De competitie werd georganiseerd omdat de wereldbeker, de Shell eco-challenge, niet kon worden gerreden dit jaar.

Lees ook: TU Delft maakt eerste vliegende waterstofboot ter wereld >

Het Eco-Runner team bestaat uit 23 ambitieuze studenten van de TU Delft, die zich een jaar lang hebben ingezet voor het ontwerp en de bouw van hun waterstof-aangedreven stadsauto. Al jaren vertegenwoordigt de universiteit op de Shell Eco-marathon, waar ze tot 2019 meededen aan de Prototype klasse en hier altijd de top 3 hebben behaald. Daarna zijn ze geswitched naar de meer uitdagende Urban Concept klasse en bouwen dus sinds twee jaar een stadsauto.

Meer informatie over hoe een waterstofauto nu precies werkt, vindt je op de website van het team.